Istina je prava novost.

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održan je od 14. do 17. listopada u Vancouveru u Kanadi.

Fra Slaven Milanović Litre i župljani Hrvatske katoličke Župe Prečistog Srca Marijina bili su domaćini susreta, primivši i pogostivši dvadesetero pastoralnih djelatnika, svećenika i časnih sestara sa sjevernoameričkog kontinenta. Moderatori i organizatori susreta bili su dvojica delegata Hrvatske inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikola Pašalić, delegat za SAD, i vlč. Božidar J. Tenšek, delegat za Kanadu, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislavom Markićem.

Nakon dobrodošlice župnika fra Slavena Milanovića Litre, susret je počeo u ponedjeljak, 14. listopada u dvorani Hrvatske katoličke Župe Prečistog Srca Marijina večernjom molitvom i pozdravima obojice delegata i uvodnim predavanjem ravnatelja vlč. dr. Tomislava Markića o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve. Susret je nastavljen misom u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Božidar J. Tenšek, župnik Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu, nakon koje su svećenici i časne sestre imali priliku pozdraviti nazočne vjernike i razmijeniti riječi dobrodošlice.

Idući dan 15. listopada počeo je radno te je u prijepodnevnom dijelu vlč. dr. Tomislav Markić imao prvo predavanje pod naslovom „Kako biti sinodalna Crkva u poslanju“, a na temelju Radnog dokumenta drugog dijela aktualnoga sinodskog zasjedanja u Vatikanu. Drugo predavanje s naslovom „Ljudi dotiču Isusa i Isus doticanjem liječi“ održao je vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe u Torontu. Nakon predavanja sudionici su imali mogućnost postaviti pitanja. Poslijepodnevni dio susreta 15. listopada počeo je razgovorom o tekućim pastoralnim pitanjima i aktualnim temama dušobrižništva za Hrvate u Kanadi i SAD-u te su svi svećenici imali također priliku kratko iznijeti presjek trenutačne situacije u vlastitoj župi. Završna diskusija urodila je odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u američkom gradu San Jose, CA, od 13. do 16. listopada 2025. u Hrvatskoj katoličkoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Drugoga dana susreta večernju misu predvodio je fra Nikola Pašalić, župnik Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku i delegat Hrvatske inozemne pastve za SAD. Svi sudionici susreta treći su dan trajektom posjetili Hrvatsku katoličku Župu sv. Leopolda Mandića u Victoriji, na otoku Vancouver. Ta hrvatska župa već tri godine nema redovitog svećenika, već fra Slaven Milanović Litre jednom mjesečno trajektom iz Vancouvera dolazi imati misu Hrvatima, dok svu drugu materijalnu brigu za župu vode sami župljani, koji gorljivo mole da im Bog pošalje novog župnika. Euharistijsko slavlje u Župi sv. Leopolda Mandića predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, nakon čega su župljani pripremili te svoje goste svećenike i časne sestre, kao i sve ostale koji su sudjelovali na misi, počastili objedom. Susret je završio jutarnjom misom 17. listopada u Vancouveru koju je predvodio domaći župnik fra Slaven Milanović Litre.

FOTO Susret hrvatskih svećenika i redovnica u SAD-u i Kanadi