Istina je prava novost.

Osijek: Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog proslavile 150. obljetnicu dolaska

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog proslavile su od 18. do 20. listopada 2024. sto pedesetu obljetnicu dolaska u Osijek.

Proslava je počela u petak 18. listopada misom u župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijina u Osijeku. U Pastoralnom centru Župe pozdravnu riječ uputila je predstojnica samostana s. M. Anđela Rogić, te je prikazan dokumentarni film „Male velike sestre“ Jakova Sedlara.

U Pastoralnom centru, u subotu 19. listopada, okupljene je pozdravio župnik Župe Preslavnog Imena Marijina vlč. Filip Perković. Prof. dr. Domagoj Tomas održao je predavanje „150 godina u službi milosrđa u zajednici“ te je prikazan dokumentarni film „Povijest prisutnosti sestara milosrdnica u Osijeku“ Josipa Grizbahera. Glazbeni program vodili su Župni zbor mladih i Zbor sestara milosrdnica iz Zagreba.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je u nedjelju 20. listopada euharistijsko slavlje u župnoj crkvi. Istaknuo je povijesne činjenice sto pedeset godišnjeg rada i djelovanja sestara, osobito u osječkoj bolnici i u odgojno obrazovnim ustanovama u Osijeku i okolici. Vrhovna poglavarica Družbe s. M. Jelena Ikić zahvalila je nadbiskupu i svim dobročiniteljima koji su tijekom povijesti i danas pratili rad i djelovanje sestara u Osijeku. Nakon euharistijskog slavlja održana je molitva za preminule sestre milosrdnice na groblju Donjeg grada u Osijeku.