Istina je prava novost.

Biskup Glasnović predvodio proslavu svetkovine sv. Gašpara i đakonsko ređenje Ivana Orejaša

Svečano euharistijsko slavlje prigodom svetkovine utemeljitelja Družbe misionara Krvi Kristove sv. Gašpara del Bufala i podjelu reda đakonata bratu Ivanu Orejašu, CPPS predvodio je u ponedjeljak, 21. listopada u crkvi Predragocjene Krvi Kristove u Centru pomirenja u Prozorju dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestili su iz Družbe misionara Krvi Kristove.

Na misi su koncelebrirali upravitelji Hrvatske delegature o. Ilija Grgićem, dekan Dugoselskog dekanata preč. Ivan Valentić i ostali misionari Krvi Kristove: o. Marijan Zubak, o. Davor Lukačević, o. Stjepan Ivan Horvat, o. Ivan Raljušić i o. Karlo Mario Petroviće te brojni svećenici iz susjednih župa i prijatelji Družbe.

U homiliji biskup Glasnović je pozvao na molitvu za ređenika br. Ivana te mu se obratio: „Brate Ivane, primaš sveti red đakonata, dobivaš novu dužnost. I za tebe i za sve nas vrijedi: Što je veća zgrada, potreban je dublji temelj, što je veća služba, potrebna je veća poniznost! Uz božanske krjeposti: vjeru, nadu i ljubav, poniznost je kraljica krjeposti. Isusov duh jest duh služenja, Isusov zakon jest zakon predanja sebe drugima. Kad se čovjek buni protiv služenja i predanja, a svima nam se to događa, pokazuje da još uvijek nije pronašao sebe i svoj poziv kao čovjek – jer znamo da služiti znači kraljevati uvijek nasljedujući Krista!“

Biskup Glasnović je napomenuo da nije laka stvar biti đakon, no da postoje veliki zagovornici na Nebu. Jedan od njih je i sv. Gašpar te je mons. Glasnović podijelio iskustva svojih “susreta” sa svecem dok je studirao u Rimu.

Naglasio je kako je sv. Gašpar „želio probuditi srca da dođe do uma i savjesti, da oni koji su kršteni, a to smo i svi mi, započnu razmišljati o svome poslanju i potpunom zaokretu Kristu. Dozvoliti da nas očisti Kristova Krv spasenja i posvetiti se u svojim zajednicama. Piše on kardinalu Cristaldiju: ‘Ako je tako slatka stvar truditi se za Boga, što će tek biti radovati se s Njime?! Ove službe ne bih ostavio za bilo kakav položaj! Molim se Bogu da mi dozvoli umrijeti s oružjem u ruci koje je Križ Gospodnji i, ako se Bogu svidi, naviještajući Božju Riječ.’” Sv. Gašpar je pastoralno i kroz pučke misije djelovao 23 godine te činio brojna djela ljubavi i Caritasa te osnivao pobožna udruženja. “I eto nam uzora, zagovornika i zaštitnika kojemu se molimo i utječemo,“ kazao je dubrovački biskup.

Na kraju se biskup Glasnović još jednom obratio ređeniku rekavši kako se dovršava jedan cilj njegovog životnog puta i otvara nova stranica. Govoreći o tome što bi mu mogli poželjeti, biskup Glasnović je podsjetio na riječi pape Franje koji, kada govori o služenju, spominje tri stava koja dolikuju svima pa i đakonu a sadržana su u sintagmama: visoko podignute oči, sklopljene ruke i bose noge.

Uslijedio je obred đakonskog ređenja br. Ivana po rukama biskupa Glasnovića, a nakon toga su i nazočni misionari Krvi Kristove klečeći pred oltarom obnovili svoje zavjete vjernosti Družbi.

Na kraju mise o. Grgić je uputio riječi zahvale dobrom Bogu te svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo slavlje bude tako svečano i Bogu ugodno, čestitajući svima tu svetkovinu, osobito Obitelji Krvi Kristove: braći misionarima, sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, Zajednici Krvi Kristove i simpatizerima, svima nazočnima. Zahvalio je i biskupu Glasnoviću koji je primio Družbu u svoju biskupiju i povjerio im dio svojega stada te mu darovao plaketu s likom sv. Gašpara.