Budi dio naše mreže
Izbornik

POMOĆ TURSKOJ I SIRIJI

Pomoć Hrvatskog Caritasa Turskoj i Siriji

Hrvatski Caritas započeo je u ponedjeljak 6. veljače proces otvaranja apela i donatorskog računa za prikupljanje pomoći za stradale u potresu u Turskoj i Siriji, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Hrvatski Caritas: Preko donacijskoga telefona primljeno više od deset tisuća poziva za pomoć Turskoj i Siriji

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik komentirao je u utorak 7. veljače za Hrvatski katolički radio stanje u Turskoj i Siriji te istaknuo da je u posljednja dva dana preko donacijskog telefona Hrvatskoga Caritasa primljeno više od deset tisuća poziva.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom potresa u Turskoj: „Plačite sa zaplakanima”

Prigodom razornog potresa u Turskoj i Siriji biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Plačite sa zaplakanima” (Rim 12,15) koje donosimo u cijelosti.

Caritas BiH pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za Tursku i Siriju

Caritas Bosne i Hercegovine pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za stradale u potresima koji su u ponedjeljak 6. veljače pogodili Tursku i Siriju.

U Aleppu u potresu poginuo grkokatolički svećenik

Za Hrvatski katolički radio iz Jeruzalema se 7. veljače 2023. javio fra Sandro Tomašević, izvijestivši o stanju u Siriji nakon razornih potresa, gdje je poginuo grkokatolički svećenik o. Emad Daher.

Papa tuguje zbog žrtava potresa u Turskoj i Siriji

Papa Franjo uputio je 6. veljače brzojave sućuti apostolskim nuncijima u Turskoj i Siriji u kojima izražava svoju blizinu i jamči molitve za sve pogođene razornim potresom.

U potresu u Siriji stradale franjevačke crkve

U razornim potresima koji su u ponedjeljak 6. veljače 2023. pogodili granično područje Turske i Sirije, teško su oštećene i crkvene građevine kojima upravlja Franjevačka kustodija Svete Zemlje.

1/7

Novosti

Aktualno

Biskup Palić uputio pozdravnu riječ na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić uputio je 4. veljače pozdravnu riječ na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovini. Njegovo obraćanje objavljeno je na mrežnim stranicama Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te ga prenosimo u cijelosti.

Zagreb: Održan drugi susret seminara „Transformacija“

Seminar „Transformacija“ o temi kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitoga poslanja održao se u petak 3. veljače u Centru za kulturu Susedgrad u zagrebačkim Gajnicama. Seminar je održao župnik Župe sv. Josipa Radnika vlč. Branimir Budinski.

Okrugli stol o djelovanju katolika: „Katolički laici prije 100 godina i danas”

Povodom 100. godišnjice enciklike pape Pija XI. „Ubi arcano Dei“ koja je potaknula Katoličku akciju, Varaždinska biskupija, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu organizira ciklus okruglih stolova o djelovanju katolika danas pod geslom „Hajde! Ja te šaljem!“ (Izl 3,10) Prvi takav susret na kojem se razgovaralo o prisutnoj i djelatnoj Crkvi bio je u ponedjeljak 6. veljače na temu „Katolički laici prije 100 godina i danas”.

U Sisku održan susret branitelja

Susret branitelja s područja Sisačke biskupije održan je u ponedjeljak 6. veljače u sisačkom Velikom Kaptolu, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Kardinal Bozanić primio veleposlanika Ujedinjene Kraljevine u RH

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak 7. veljače u Uredu zagrebačkog nadbiskupa Nj. E. g. Simona Thomasa, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, izvijestio je Ured zagrebačkog nadbiskupa.

Split: Predstavljene knjige Biblioteke Stella Maris

Predstavljanje slikovnice „Dječačić i anđelčić“ i drugih izdanja Biblioteke Stella Maris održano je u ponedjeljak, 6. veljače u „Prokulturi − Kući jezika i kulture Peristil“ u Splitu.

Pomoć Hrvatskog Caritasa Turskoj i Siriji

Hrvatski Caritas će zajedno s mrežnom nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj provoditi akciju prikupljanja financijskih sredstava koja će biti upućena stradalima u potresima u Turskoj i Siriji. U akciju se može uključiti pozivom na donacijskih telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen).

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Papina poruka za 31. Svjetski dan bolesnika

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za XXXI. Svjetski dan bolesnika, na temu »Pobrini se za njega«. Suosjećanje kao sinodalna briga za zdravlje, koji se slavi 11. veljače.

Prva kateheza pape Franje o evangelizaciji

Papa Franjo započeo je na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 11. siječnja novi ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. U središtu prve meditacije, koju donosimo u cijelosti, bila je tema „Poziv na apostolat (Mt 9, 9-13)“.

Poruka Urbi et orbi Svetoga Oca Franje

Svetkovina Rođenja Gospodnjega, 25. prosinca 2022. godine

Nitko ne može spasiti sâm sebe. Krenuti ispočetka nakon COVID-19 da bismo zajedno zacrtali putove mira

Poruka Svetoga Oca Franje za 56. svjetski dan mira (1. siječnja 2023.)

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK