Budi dio naše mreže
Izbornik

25. OBLJETNICA BEATIFIKACIJE ALOJZIJA STEPINCA

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje u subotu 30. rujna 2023. prigodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Krašić: Proslavljena 25. obljetnica beatifikacije kardinala Stepinca

Povodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, u nedjelju 1. listopada u krašićkoj Župi Presvetoga Trojstva, upriličeno je predstavljanje knjige mr. sc. Bojana Ivešića te je slavljena misa koju je predvodio apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua.

Predstavljena knjiga o vatikanskoj verziji „Navodnog Stepinčeva pisma" iz 1943.

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u ponedjeljak 2. listopada predstavljena je knjiga „Nastanak i uporaba vatikanske verzije ‘Navodnog Stepinčeva pisma’ iz 1943. s referencijalnim dokumentima“ autora mr. sc. Bojana Ivešića.

U Hrvatskom saboru otvorena izložba u prigodi 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Otvorenjem izložbe “U ljubavi prema hrvatskom narodu“, u organizaciji zastupnice Marijane Petir, u Saboru je započelo obilježavanje 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca kojega je papa Ivan Pavao II. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke 1998. proglasio blaženim, priopćila je Služba za medije Hrvatskog sabora.

ARGUMENTI HKR-a 25. godišnjica Stepinčeve beatifikacije

U povodu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, u ponedjeljak 2. listopada, u emisiji „Argumenti“ Hrvatskog katoličkog radija o snazi Stepinčeva lika govorili su generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja, povjesničar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. Tomislav Anić te župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici vlč. Antun Vukmanić.

Veliki intervju kardinala Bozanića povodom 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić povodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca dao je Hrvatskom katoličkom radiju (HKR) veliki intervju koji prenosimo u cijelosti. S kardinalom Bozanićem je u utorak 26. rujna razgovarala urednica Vjerskog programa HKR-a Tanja Maleš.

Homilija kardinala Kuharića na misi zahvalnici za drugi posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj

Nakon mise tijekom koje je blaženim proglašen kardinal Alojzije Stepinac, u zagrebačkoj katedrali 11. listopada 1998. misu zahvalnicu za dar pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj te za dar novoga blaženika hrvatskom narodu predslavio je umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić čiju homiliju, u povodu 25. obljetnice beatifikacije, prenosimo u cijelosti sa stranice Zagrebačke nadbiskupije.

Homilija sv. Ivana Pavla II. na beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca

U povodu 25. obljetnice proglašenja blaženim Alojzija Stepinca donosimo homiliju sv. Ivana Pavla II. na misi beatifikacije koju je predslavio 3. listopada 1998. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Pozdravni govor i molba nadbiskupa Bozanića na beatifikaciji kardinala Stepinca

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uputio je pozdravni govor i molbu papi Ivanu Pavlu II. na misi beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, 3. listopada 1998. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, koje u prigodi 25. obljetnice beatifikacije u cijelosti prenosimo sa stranice Zagrebačke nadbiskupije.

Dekret o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca

Ususret proslavi 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca donosimo hrvatski prijevod Dekreta o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca, objavljen na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

FOTO Beatifikacija zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici

Proglašenje blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. bilo je prekrasno. Podsjetimo se kako je to izgledalo.

1/11

Novosti

Aktualno

Papa odgovorio na „dubia“ petorice kardinala

Kardinali Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Juan Sandoval Íñiguez, Robert Sarah i Joseph Zen Ze-kiun postavili su papi Franji pet pitanja tražeći pojašnjenje nekih pitanja u vezi s tumačenjem Božje objave, blagoslovom parova istog spola, sinodalnosti kao konstitutivnoj dimenziji Crkve, svećeničkom ređenju žena te kajanju kao neophodnom uvjetu za sakramentalno odrješenje, izvijestio je 2. listopada Vatican News.

Sprovod fra Drage Prgometa na Plehanu

Fra Drago Prgomet, svećenik Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene, koji je u petak 29. rujna 2023., okrijepljen svetim sakramentima, preminuo u Staračkom domu Senior u Novom Selu kod Odžaka, pokopan je u utorak 3. listopada na franjevačkom groblju na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Biskup Arnold: „Laudate Deum“ bit će čvrst poziv na žurno djelovanje

Uoči objavljivanja apostolske pobudnice pape Franje „Laudate Deum“ na blagdan sv. Franje, prvoga dana Sinode o sinodalnosti, u srijedu 4. listopada 2023., koja je nastavak enciklike Laudato si', biskup zadužen za pitanja okoliša pri Katoličkoj biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa (CBCEW) mons. John Arnold rekao je za Vatican News da će to biti žuran poziv na djelovanje pred trenutnom klimatskom i ekološkom krizom.

Otkrivena bista biskupa Srećka Badurine u Lunu

Spomendan svetih Anđela Čuvara proslavljen je u ponedjeljak 2. listopada u crkvi sv. Jeronima u Lunu na otoku Pagu. Misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise, otkrivena je bista biskupa Srećka Badurine.

Osječani obilježili 25. godišnjicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo „Zrinski“ u Osijeku s vjernicima osječkih dekanata obilježilo je u utorka 3. listopada 25. obljetnicu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca uz spomenik s blaženikovom bistom na uglu Ulice bl. kardinala Alojzija Stepinca i Vukovarske ulice.

Blagoslov temelja vrtića „Anđeli čuvari“ u Tavankutu

Na spomendan svetih Anđela čuvara, u ponedjeljak 2. rujna u Tavankutu, blagoslovom temelja svečano je obilježen početak radova na izgradnji vrtića „Anđeli čuvari“, izvijestila je novinsko-izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“.

Inauguracija u novu akademsku godinu na KBF-u u Đakovu

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u ponedjeljak, 2. listopada održana je inauguracija u novu akademsku godinu. Program je započeo misom zaziva Duha Svetoga koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Preminula s. Bernarda (Iva) Krištić

Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb s. Bernarda (Iva) Krištić preminula je u ponedjeljak 2. listopada u 75. godini života i 58. godini redovništva, izvijestila je regionalna uprava Družbe.

U Vođincima slavljena misa zahvalnica za plodove zemlje

U Župi Kraljice svete Krunice u Vođincima slavljena je u nedjelju 1. listopada misa zahvalnica za darove i plodove zemlje. Misu je predslavio župnik i dekan Vinkovačkog dekanata preč. Ante Šiško, izvijestili su iz Župe.

Obilježeni peti „Dani svetog Jeronima“ u Štrigovi

Peta duhovno-kulturna manifestacija „Dani svetoga Jeronima“ održana je od 30. rujna do 2. listopada u Štrigovi, župi na sjeverozapadu Varaždinske biskupije i mjestu koje gotovo šest stoljeća slovi kao domovina svetoga Jeronima, objavljeno je na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.

Mario Bernadić preuzeo službu dekana KBF-a u Sarajevu

Na prvoj redovnoj sjednici Fakultetskog vijeća Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, u ponedjeljak 2. listopada 2023. vlč. izv. prof. dr. Mario Bernadić svečano je preuzeo službu dekana KBF-a.

U Blatu održana „Mala franjevačka škola“

Oratorij za djecu „Mala franjevačka škola“ održan je u samostanu Družbe kćeri Milosrđa u Blatu u subotu 30. rujna i nedjelju 1. listopada 2023., a sudjelovalo je tridesetak djece.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Sveti Daniel Comboni, apostol za Afriku i prorok misije

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 20. rujna papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. Papina 21. po redu kateheza posvećena evangelizacijskom žaru imala je za temu "Sveti Daniel Comboni, apostol za Afriku i prorok misije".

Svjedoci: blaženi José Gregorio Hernández Cisneros, liječnik siromahâ i apostol mira

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 13. rujna papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. Papina 20. po redu kateheza posvećena evangelizaciji imala je za temu "Svjedoci: blaženi José Gregorio Hernández Cisneros, liječnik siromahâ i apostol mira".

»Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Svjetski dan misija slavi se ove godine u nedjelju 22. listopada. Tim povodom papa Franjo uputio je poruku na temu »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35) koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2023.

»Ne okreći lica od siromaha« (Tob 4, 7) tema je Papine poruke za 7. Svjetski dan siromaha koji se slavi 19. studenoga 2023. Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke.

Dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025.

Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputio je dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025. u Rimu. Hrvatska redovnička konferencija pripremila je prijevod na hrvatski jezik koji objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska redovnička konferencija objavila prijevod dokumenta „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi“

Iz tiska je izašao prijevod dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi. Smjernice“.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, župnik župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK