Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Predstavljena Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom „Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“ predstavljena je u srijedu 3. travnja 2024. u sjedištu HBK u Zagrebu.

Papa: Velikodušnost i solidarnost kao odgovor na individualizam i ravnodušnost

Papa Franjo primio je u petak 12. travnja u u Apostolskoj palači u audijenciju članove američke dobrotvorne organizacije Papal Foundation koja podupire razne obrazovne, karitativne i apostolske projekte Crkve te dodjeljuje stipendije laicima, svećenicima i redovnicima za studij u Rimu, izvijestio je Vatican News.

Izborna skupština HRD BiOS-a

Redovna godišnja skupština Hrvatskoga društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BIOS), koja je istovremeno bila i izborna budući da je prošlo pet godina od osnutka HRD BiOS-a, održana je u četvrtak 11. travnja u virtualnom okruženju, izvijestila je Udruga.

Papa za rujan najavio putovanje u Aziju

Ravnatelj TIskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni najavio je 12. travnja 2024. da će papa Franjo od 2. do 13. rujna putovati u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur, prenosi Vatican News.

Iz tiska izišao novi broj časopisa „Lađa“

Prvi broj Časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa“ u 2024. godini objedinjuje tekstove pod zajedničkom temom „Suvremene moralne dvojbe“.

Smanjuje se broj biskupija u Irskoj

Papa Franjo odlučio je smanjenjem broja biskupija u Irskoj preustrojiti crkvene strukture u toj zemlji, objavio je u četvrtak 11. travnja Kathpress.

Crkva u Africi želi proširiti dijalog s islamom

Katolički biskupi u Africi žele proširiti međuvjerski dijalog s islamom i sa sljedbenicima tradicionalnih plemenskih religija, objavio je u četvrtak 11. travnja Dikasterij za međureligijski dijalog, prenosi Kathpress.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa blagoslovio novi Caritasov kamion

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš u četvrtak 11. travnja blagoslovio je novi kamion Caritasa, kojeg je za potrebe Caritasove mreže financirao Hrvatski Caritas iz sredstava koja su doznačena po Ugovoru o Caritasu Katoličke Crkve, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Izlet djelatnika Caritasa Đakovačko–osječke nadbiskupije i korisnika Centra za prihvat beskućnika

Pri završetku prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra” djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, stručni suradnici i korisnici Caritasovog centra za prihvat beskućnika su u srijedu, 10. travnja bili na jednodnevnom izletu u etno selu Karanac u Baranji, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK