Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

1/6

Pokopan vlč. Anđelo Bartulica

Banjolučki biskup Željko Majić, u koncelebraciji 11 svećenika, slavio je 19. srpnja misu zadušnicu za pokojnoga svećenika vlč. Anđela Bartulicu u međugorskom groblju „Brzomelj“.

Bistrički rektor Domagoj Matošević na slavlju ukrajinskih katolika u marijanskom svetištu u Berdičivu

Na poziv veleposlanice Republike Hrvatske u Ukrajini Anice Djamić i rektora Ukrajinskoga nacionalnog svetišta Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Berdičivu o. Vitalija Kozaka, rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnik u Mariji Bistrici Domagoj Matošević, s načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim od srijede 17. srpnja boravi u Ukrajini.

Na HKS-u većinom popunjene upisne kvote u ljetnom upisnom roku

Hrvatsko katoličko sveučilište je u ljetnom upisnom roku popunilo 73% upisnih mjesta. Za akademsku godinu 2024./2025. u potpunosti su popunjene upisne kvote na sveučilišnim prijediplomskim studijima Psihologija, Komunikologija i na sveučilišnom integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju Medicina.

Preminula s. Mariangela Radaš

S. Mariangela (Ana) Radaš, članica Družbe sestara franjevki od Bezgjrešne, preminula je na spomendan Blažene Djevice Marije od brda Karmela, u utorak 16. srpnja 2024. u Šibeniku, okrjepljena sakramentima, u 81. godini života i 60. redovništva.

Josip Bilandžija i Mišo Lukenda održali predavanje o četverostupanjskoj formaciji po bl. Ivanu Merzu u Africi

Voditelji karizmatskog pokreta mladih zajednice „Nanovo rođeni“ u Botincu Josip Bilandžija i Mišo Lukenda, održali su predavanje o četverostupanjskoj formaciji po bl. Ivanu Merzu na formativnom susretu voditelja za mladež međunarodnog karizmatskog pokreta za Afriku, koji se od nedjelje, 30. lipnja do nedjelje 7. srpnja 2024. održao u Kampali u Ugandi, izvijestila je Postulatura za kanonizaciju blaženog Ivana Merza.

Sredstvima iz programa Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ pružena pomoć 30 obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Usmjerivši dosad prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz nacionalnog programa Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ koji se ove godine vodi pod sloganom „Na strani dobra“, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije na svojemu području pružio je pomoć 30 obitelji, obuhvativši sveukupno 111 osoba.

Nadbiskup Gabriele Caccia o naporima o održivom razvoju

Nadbiskup Gabriele Caccia, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, govoreći o "Summitu budućnosti" koji će se održati u rujnu s temom: "Ključan trenutak za reafirmaciju temeljnih načela međunarodne zajednice", istaknuo je riječi pape Franje iz 2015. godine kako je usvajanje Agende 2030. za održivi razvoj "važan znak nade", prenosi Vatican News.

Preminula sestra M. Mirka Iličić, služavka Malog Isusa

Sestra M. Mirka (Ljubica) Iličić, služavka Malog Isusa, preminula je okrijepljena sakramentima, u srijedu 17. srpnja 2024. u bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, u 82. godini života i u 55. godini redovništva, izvijestili su iz Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Sarajevu.

500 godina kršćanstva u Gvatemali

Gvatemalski biskupi okupili su se u utorak 16. srpnja, u Quetzaltenangu, gdje je osnovan prvi evangelizacijski centar te uputili poruke povodom proslave Nacionalnog euharistijskog kongresa za 500 godina evangelizacije zemlje, pod geslom „Ja sam kruh života“ (Iv 6, 48), izvijestila je agencija Papinskih misijskih djela „Fides“.

Počelo ljetovanje bogoslova Gospićko-senjske biskupije

Redovito godišnje ljetovanje bogoslova Gospićko-senjske biskupije – pod nazivom Kolonije 2024. – počelo je 18. srpnja, nakon njihova dolaska u Gospić i susreta s dijecezanskim upraviteljem Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richardom Pavlićem.

Razrješenja i imenovanja u Subotičkoj biskupiji

Tiskovni ured Subotičke biskupije objavio je imenovanja, razrješenja i premještaje svećenika ove biskupije koji su odlukom biskupa Franje Fazekasa obavljena u prvoj polovici ove godine.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK