Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Biskup Palić o Dekretu o mučeništvu sluge Božjega fra Alojzija Palića

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić je 20. lipnja 2024. za Hrvatski katolički radio komentirao odluku pape Franje o odobravanju objave dekreta o mučeništvu iz mržnje prema vjeri sluge Božjega fra Alojzija Palića.

Homilija nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom svećeničkog ređenja

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 22. lipnja euharistijsko slavlje tijekom kojega je zaredio petnaestoricu novih svećenika. Tom prigodom, na temelju naviještenih biblijskih čitanja (Jer 1, 4-9; Rim 12,4-8; Iv 15, 9-17) izrekao je i homiliju koju u nastavku prenosimo u cijelosti, a objavljena je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Papa Franjo: Umjetna inteligencija ne smije provoditi „kulturu odbacivanja“

Papa Franjo ponovno je istaknuo kako se umjetna inteligencija smije koristiti samo za dobrobit čovječanstva u svom obraćanju sudionicima međunarodne konferencije o „Generativnoj umjetnoj inteligenciji i tehnokratskoj paradigmi“, koju organizira vatikanska zaklada „Centesimus Annus Pro Pontifice“.

Konferencija o borbi protiv zlostavljanja na "Gregoriani"

"Borba protiv zlostavljanja, nepravde koja pogađa sve, osobe sa i bez invaliditeta", tako je kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, započeo s radom IV. međunarodne konferencije o prevenciji i zaštiti od seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, posebice osoba s invaliditetom. Konferenciju, koja je započela 19. lipnja i trajala do petka 21. lipnja na Papinskom sveučilištu "Gregoriana", organizirao je Institut za antropologiju, osnovan 2012. godine kao Centar za zaštitu maloljetnika pri istom Sveučilištu.

Biskupi u Argentini zahvalili ženama koje hrane tisuće siromašnih ljudi

Misom u svetištu Blažene Djevice Marije u Buenos Airesu, biskupi su željeli izraziti zahvaliti kuharicama u pučkim kuhinjama koje daju hranu djeci, starijima, nezaposlenima i obiteljima u krajnjem siromaštvu. Zajedno s bankama hrane, Hogares de Cristo, mrežama škola i bolnica, pučke kuhinje jedan su od brojnih projekata Crkve kojima pomaže potrebitima, izvještava Vatican News.

Mons. Josip Mrzljak predvodio zlatomisničko slavlje u Krašiću

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u petak, 21. lipnja 2024., misno slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću, na kojem su se okupili zlatomisnici s ciljem proslave 50. obljetnice svog svećeničkog ređenja, izvijestila je Župa u Krašiću.

Caritas ponovno darovao stambeni kontejner

Zahvaljujući suradnji Hrvatskog Caritasa, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa župe sv. Roka u Luci, gospodin Mario je dobio na korištenje stambeni kontejner i više ne mora živjeti u derutnoj obiteljskoj kući s propalim krovištem.

U Travniku proslavljen blagdan sv. Alojzija Gonzage

Blagdan sv. Alojzija Gonzage, naslovnika kapele Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku proslavljen je u četvrtak 20. lipnja 2024., dan prije liturgijskog spomena, izvijestila je Nedjelja.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK