Budi dio naše mreže
Izbornik

BISKUPSKO REĐENJE MONS. IVE MARTINOVIĆA

Zaređen novi požeški biskup Ivo Martinović

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Govor biskupa Martinovića prigodom svog biskupskog ređenja

Govor požeškog biskupa Ive Martinovića prigodom svog biskupskog ređenja, koji je održao u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi, prenosimo u cijelosti.

Homilija nadbiskupa Kutleše prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića

Homiliju zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, koju je izgovorio u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića, prenosimo u cijelosti.

Govor nadbiskupa Hranića prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića

Govor đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije uputio u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića.

Čestitka svećenika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Čestitku koju je prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića u ime svećenika Požeške biskupije u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi izrekao vlč. Krunoslav Juraković, donosimo u cijelosti.

Čestitka s. Lidije Bernardice Matijević požeškom biskupu Ivi Martinoviću

Čestitku požeškom biskupu Ivi Martinoviću prigodom njegova biskupskog ređenja koju je u subotu 8. lipnja 2024. izgovorila predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević, prenosimo u cijelosti.

Čestitka laika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Čestitku koju je prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića u ime laika Požeške biskupije u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi izrekla voditeljica Biskupijskoga obiteljskog centra Pro vita et familia Ana Matković, donosimo u cijelosti.

Govor predstavnika mladih na biskupskom ređenju Ive Martinovića

Donosimo zahvalni govor umirovljenom požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i čestitku novozaređenom požeškom biskupu Ivi Martinoviću, koji je u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi, u ime mladih Požeške biskupije uputio Gabriel Rašić.

Apostolski nalog o biskupskom imenovanju mons. Ive Martinovića

Donosimo tekst apostolskog naloga o biskupskom imenovanju mons. Ive Martinovića, koji je potpisao papa Franjo.

Grb i geslo biskupa Ive Martinovića

Ususret biskupskom ređenju imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića koje će biti u subotu 8. lipnja u požeškoj katedrali, donosimo tumačenje njegova biskupskog grba i gesla.

1/10

Novosti

Aktualno

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 12. lipnja

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu 12. lipnja papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu "Duh i Zaručnica. Duh Sveti vodi Božji narod ususret Isusu, našoj nadi". Donosimo u cijelosti treću Papinu katehezu na temu „'Sve je Pismo bogoduho'. Upoznavati Božju ljubav iz Božjih riječi".

Kardinal Koch o ekumenskom dokumentu "Rimski biskup"

Kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u intervjuu s Andreom Torniellijem (Vatican News) od 13. lipnja progovorio je o sadržaju ekumenskog dokumenta "Rimski biskup. Primat i sinodalnost u ekumenskim dijalozima i odgovorima na encikliku 'Ut unum sint'".

Salzburški nadbiskup Lackner: Vjeronauk je važan za demokraciju

Vjeronauk značajno doprinosi vrijednosnom temelju i kompaktnosti društva, izjavio je predsjednik Austrijske biskupske konferencije, salzburški nadbiskup Franz Lackner na završetku ljetnog zasjedanja austrijskih biskupa u Mariazellu, izvijestio je u četvrtak, 13. lipnja 2024. Kathpress.

Papa: Prevladati zatvorene krugove u Crkvi i staviti se u službu u poniznosti

Razmišljati kao Bog, prevladati svaku zatvorenost i njegovati poniznost – tri su sinodska ponašanja koja je papa Franjo istaknuo primivši u četvrtak, 13. lipnja 2024. u audijenciju sudionike godišnjega susreta, koji organizira Dikasterij za laike, obitelj i život, s moderatorima udruga, crkvenih pokreta i novih zajednica, a na kojemu, među ostalima, sudjeluje predsjednica Međunarodne udruge katolika esperantista Marija Belošević, izvijestio je Vatican News.

Đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije položili ispovijest vjere i prisegu vjernosti

Kandidati za prezbiterat Splitsko-makarske nadbiskupije ispovjedili su vjeru i izrekli prisegu vjernosti Katoličkoj Crkvi u četvrtak, 13. lipnja 2024. pred splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom Zdenkom Križićem u kapeli sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Održan završni molitveni susret unutar četvrtog ciklusa „Lectio divina“

Posljednji molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa „Lectio divina“, održan je u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, u srijedu, 12. lipnja 2024. u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Novi broj Glasa Koncila

Ređenjem novoga požeškoga Ive Martinovića otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 16. lipnja, izvijestili su iz Uredništva.

Razgovor povjesničara prof. dr. Josipa Vrandečića za Glas Koncila

Kriza kršćanske Europe i misija hrvatskoga naroda na Starom kontinentu koji mijenja svoje lice, središnje su teme razgovora Glasa Koncila s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem s Filozofskoga fakulteta u Splitu. Intervju je objavljen u broju katoličkoga tjednika za nedjelju 16. lipnja.

Fra Miljenko Hontić: Živjeti radost najbolja je propovijed

Provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić predslavio je svečanu misu u četvrtak 13. lipnja 2024. godine, na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj bazilici na zagrebačkom Svetom Duhu.

Početak XXII. provincijalnog kapitula Družbe Kćeri Božje ljubavi

Euharistijskim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, 12. lipnja započeo je XXII. redoviti provincijalni kapitul Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi u samostanskoj kapeli sv. Josipa u Granešini.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Papina poruka za 1. Svjetski dan djece

Donosimo u cijelosti poruku pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK