Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

1/6

Nuncij Jagodziński predvodio misu za hrvatsku zajednicu u Johannesburgu

Apostolski nuncij u Južnoj Africi, Lesotu, Namibiji i Esvatiniju Henryk Mieczysław Jagodziński slavio je misu na šesnaestu nedjelju kroz godinu, 21. srpnja u crkvi sv. Jeronima u Johannesburgu, gdje se okupljaju vjernici Hrvatske katoličke misije sv. Jeronima. Nuncij Jagodziński je u Južnu Afriku stigao 14. srpnja te mu je ovo bila prva misa izvan kapele Nuncijature.

U Hrastelnici proslavljen blagdan sv. Ilije proroka

Blagdan sv. Ilije proroka svečano je proslavljen u subotu 20. srpnja u mjestu Hrastelnica u Župi sv. Josipa Radnika u Sisku. Svečanu misu predslavio je kancelar Sisačke biskupije Janko Lulić u suslavlju s franjevcima konventualcima fra Ivanom Bradarićem i fra Nikolom Šantekom koji djeluju u župi.

Završili Mediteranski teološki susreti

U Lovranu su u subotu 20. srpnja 2024. završili radovi trećeg izdanja Mediteranskih teoloških susreta (MTS), na temu „Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu“, u organizaciji Riječke nadbiskupije.

Don Branko Jurić za Vatican News o Mediteranskim teološkim susretima

O Mediteranskim teološkim susretima, održanim od 15. do 20. srpnja 2024. u organizaciji Riječke nadbiskupije, za Vatican News na talijanskom jeziku novinar Alessandro Di Bussolo razgovarao je s bosanskohercegovačkim moralnim teologom i jednim od organizatora susreta, don Brankom Jurićem. Intervju prenosimo u cijelosti.

Nathalie Becquart: Iskustva poput MTS-a u Lovranu vrijede više od tisuću riječi i tekstova o dijalogu

U Lovranu su 20. srpnja završili radovi trećeg izdanja Mediteranskih teoloških susreta (MTS) na temu „Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu“, u organizaciji Riječke nadbiskupije. Na ovogodišnjim susretima sudjelovala je i dotajnica Biskupske sinode s. Nathalie Becquart, izvijestio je Alessandro Di Bussolo za Vatican News, čiji tekst prevodimo u cijelosti.

Papa Franjo: Neka mir prevlada nad mržnjom i podjelama

Papa Franjo je povodom 30. obljetnice atentata na Udrugu izraelsko-argentinske uzajamne pomoći (AMIA) poslao poruku u kojoj potiče da se i dalje traži pravednost koja podrazumijeva poštovanje svakog ljudskog života i dostojanstva.

Govori Branimira Stanića i Marina Ercega na tribini o don Živku Kustiću u Pagu

Deseta obljetnica smrti don Živka Kustića (2014.-2024.), pokretača Informativne katoličke agencije i dugogodišnjeg urednika Glasa Koncila, obilježena je u njegovom rodnom Pagu u četvrtak, 18. srpnja, tribinom u atriju Kneževog dvora na kojoj je predstavljena knjiga „Živko Kustić – Neustrašivi glas Crkve u Hrvata“, autora Marina Ercega, novinara Glasa Koncila.

Svetkovina sv. Ilije proslavljena u Ercegovcima

Svetkovina sv. Ilije proroka, zaštitnika mjesta Ercegovci, proslavljena je u subotu 20. srpnja misnim slavljem koje je predvodio dr. don Boris Vidović, župnik župa Konjsko i Koprivno i imenovani povjerenik za pastoral braka i obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Proslava župne svetkovine sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu

Župa sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu svečano je u subotu, 20. srpnja proslavila župnu svetkovinu nebeskog zaštitnika misnim slavljem koje je predvodio vlč. Marko Majstorović, župnik Župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku.

Ilinja u Sincu

Župna svetkovina sv. Ilije proroka svečano je proslavljena u subotu 20. srpnja u Sincu, jedinoj župi kojoj je ovaj starozavjetni prorok zaštitnik u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Biskup Štironja predvodio proslavu svetkovine sv. Ilije proroka na Buškom jezeru

Svetkovina sv. Ilije proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine, proslavljena je u Samostanu-duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada u subotu 20. srpnja misnim slavljem koje je predvodio porečki i pulski biskup Ivan Štironja uz koncelebraciju svećenika iz Duvanjskoga i Posuškoga dekanata.

Kardinal Parolin u Ukrajini kako bi donio Papinu blizinu i molio za mir

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin boravi u Ukrajini od 19. do 24. srpnja, a 21. srpnja će predvoditi završno misno slavlje u sklopu hodočašća rimokatolika u marijansko svetište Berdičiv. Put je to obilježen molitvom, poručio je za vatikanske medije, kao i nadom „da se mogu pronaći putovi za brzo okončanje sukoba“.

Svečani zavjeti pavlina Jakova Grgića

Svečane monaške zavjete u Redu sv. Pavla Prvog Pustinjaka - pavlina položio je 20. srpnja brat Jakov Grgić u samostanu Sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi.

Pokopan vlč. Anđelo Bartulica

Banjolučki biskup Željko Majić, u koncelebraciji 11 svećenika, slavio je 19. srpnja misu zadušnicu za pokojnoga svećenika vlč. Anđela Bartulicu u međugorskom groblju „Brzomelj“.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK