Budi dio naše mreže
Izbornik

4. SVJETSKI DAN DJEDOVA, BAKA I STARIJIH OSOBA

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Materijali za obilježavanje 4. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Za potrebe obilježavanja 4. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, u nedjelju 28. srpnja 2024., pod geslom „Ne napusti me u starosti“ (usp. Ps 71, 9), Dikasterij za laike, obitelj i život ponudio je prigodni materijal. Zauzimanjem Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije priređena je hrvatska inačica materijala s ciljem da se obilježavanje što kvalitetnije upriliči u što većem broju župa i zajednica u Hrvatskoj.

Vatikan odobrio potpuni oprost povodom IV. svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba

Apostolska pokorničarna donijela je odluku (dekret) kojom se povodom IV. Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba, koji će se slaviti 28. srpnja, dodjeljuje potpuni oprost starijim osobama i vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i ljubavi, sudjelovati u raznim liturgijskim službama diljem svijeta, kao i bolesnicima, onima koji ih dvore i onima koji će, budući da ne mogu ​​napustiti svoje domove, duhovno sudjelovati u svetim službama, odvojeni od grijeha i s nakanom da što prije ispune uobičajene uvjete, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa: Bratsko društvo gradi se kroz povezivanje mladih i starijih osoba

Papa Franjo uputio je u srijedu 24. srpnja putem svojega računa @Pontifex na platformi X poruku povodom nadolazećeg spomendana svetih Joakima i Ane te Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba.

Pismo biskupa Martinovića za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Požeški biskup Ivo Martinović pozvao je na obilježavanje 4. svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba na misnim slavljima te posjetima starijim i osamljenim osobama. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Objavljena tema 4. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

„Ne odbaci me u starosti mojoj“ tema je 4. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji će se slaviti u nedjelju 28. srpnja 2024., objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

1/6

Novosti

Aktualno

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Donosimo imenovanja i razrješenja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji po odluci zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, objavljena 22. srpnja 2024. na službenoj mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Imenovanja i razrješenja svećenika u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak 20. srpnja u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

Imenovanja i premještaji svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji 2024.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić potpisao je dekrete o imenovanjima i premještajima svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje objavljujemo prema nadnevcima kada su potpisani.

Imenovanja i razrješenja svećenika u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić početkom srpnja 2024. donio je odluke o novim pastoralnim službama svećenika.

1/10

Susret Caritasovih i korisnika domova za starije osobe

U okviru obilježavanja 4. svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba, Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je prvi od dva susreta svojih korisnika i korisnika domova za starije osobe. Susret je održan u Vugrovcu 26. srpnja, a okupio je Caritasove korisnike iz Kuće sv. Franje i grupu korisnika Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb.

Svetkovina sv. Joakima i Ane u Šestincu

Svetkovina sv. Joakima i Ane proslavljen je u petak, 26. srpnja u istoimenoj filijali koja pripada Župi Svete Obitelji u Slavonskom Brodu. U kapeli posvećenoj sv. Ani u naselju Šestinac svečano misno slavlje predvodio je domaći župnik Domagoj Lacković.

Kaldejski biskupi odbili blagoslov ispostolnih zajednica

Biskupi Sinoda Kaldejske katoličke Crkve objavili su 16. srpnja 2024. priopćenje u kojem iznose svoje stajalište o blagoslovu istospolnih zajednica kao i nužnosti zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, prenijela je 26. srpnja KTA.

Biskup Palić predslavio misu u Međugorju na svetkovinu sv. Jakova

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić predslavio je na svetkovinu sv. Jakova apostola, zaštitnika župe Međugorje, u četvrtak 25. srpnja svečano misno slavlje u Gaju, izvijestila je Radiopostaja Mir Međugorje.

Velika devetnica za slugu Božjega Josipa Stadlera

Velika devetnica Djetetu Isusu s nakanom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera nastavljena je u četvrtak 25. srpnja. 2024., na blagdan sv. Jakova, u samostanu sestara služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu.

Tisuće Indonežana pripremaju se za susret s Papom

U najvećem urbanom središtu zapadnoga dijela otoka Timora – gradu Kupangu, s 430 tisuća stanovnika, i glavnom gradu indonezijske pokrajine Istočne Nuse Tenggare, stotine ljudi pripremaju se za susret s papom Franjom koji će od 2. do 13. rujna 2024. posjetiti Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur, izvijestio je Vatican News.

Blagdan sv. Jakova proslavljen na ogulinskom gradskom groblju

Blagdan sv. Jakova proslavljen je u četvrtak 25. srpnja misnim slavljem u crkvi sv. Jakova na istoimenom ogulinskom gradskom groblju. Jutarnju misu predslavio je župnik Župe sv. Križa vlč. Nikola Prša, dok će večernju misu za župljane Župe bl. A. Stepinca predvoditi župnik fra Mirko Kralj.

Održano Mediteransko vijeće mladih u Fiesoleu

Mediteransko vijeće mladih održano je u Fiesoleu od 13. do 21. srpnja kao projekt Talijanske biskupske konferencije i ciljni projekt susreta biskupa mediteranskih zemalja održanog u veljači 2022. u Firenci, izvijestio je Ured HBK za mlade.

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 28. srpnja 2024., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK