Budi dio naše mreže
Izbornik

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Kardinal Bozanić: "Potrebno je promicati, braniti i čuvati obitelji jer one su najveće dobro našega društva"

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Nadbiskup Puljić: „Čovjek je Zmaju najveća opasnost. Zato i vreba na njega, i prije nego se rodi“

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik HBK predvodio je na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu na Velebitu, na planinskoj uzvisini od približno 1000 metara nadmorske visine.

Nadbiskup Kutleša predvodio procesiju i središnje misno slavlje na Veliku Gospu u Sinju

Svečano misno slavlje, kao i svečani ophod, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza u Svetištu Gospe Sinjske predvodio je po prvi put mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

Velika Gospa svečano proslavljena u splitskom pojišanskom svetištu

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša predvodio je prvi put procesiju i svečano euharistijsko slavlje u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu u ponedjeljak 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe.

Središnja proslava Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je središnje svečano misno slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, gdje su od ranih jutarnjih sati pristizali brojni hodočasnici.

Mons. Uzinić: Naša zadaća je vječnost

Uputivši poruku nade s pogledom prema vječnosti, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza u trsatskom svetištu hodočasnike je pozvao da današnjem svijetu evanđelje, radosnu vijest, ponude osobnim primjerom i životom.

1/6

Novosti

Aktualno

Proslava blagdana Velike Gospe u Lukovdolu

U župnoj crkvi Uznesenja BDM na nebo, u ponedjeljak 15. kolovoza svečanim je misnim slavljem u nazočnosti velikog broja Lukovljana proslavljen blagdan Velike Gospe.

Proslava svetkovine Velike Gospe u Jelsi

U župi Uznesenja Marijina u Jelsi na Hvaru u ponedjeljak, 15. kolovoza, svečano je proslavljena svetkovina zaštitnice Velike Gospe. Nakon prijepodnevnih misa koncelebrirano misno slavlje predvodio je križevački vladika mons. Milan Stipić.

Proslavljen blagdan sv. Roka u Borovcima

Blagdan sv. Roka u utorak 16. kolovoza, svečano je proslavljen u Borovcima, župi koja je u sastavu metkovske župe sv. Nikole biskupa, a sveti Roko je njezin suzaštitnik.

Veliki broj vjernika Hrvata u Torontu proslavilo Veliku Gospu

Gotovo dvije tisuće Hrvata proslavilo je u nedjelju, 14. kolovoza, blagdan Velike Gospe zaštitnice Župe naše Gospe Kraljice Hrvata u Župnom Parku Father Kamber u Torontu, u Kanadi, svečanim misnim slavljem koje je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak u zajedništvu sa svećenicima hrvatskih katoličkih župa Južnog Ontarija.

Punitovci: Uočnica Velike Gospe i oproštaj od dosadašnjeg župnika

U Župi sv. Ladislava kralja u Punitovcima, 14. kolovoza obilježena su dva velika događaja za župnu zajednicu – večernja misa uoči proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispraćaj dosadašnjeg župnika doc. dr. sc. Đurice Pardona, kao i upoznavanje s novim punitovačkim župnikom vlč. Ivicom Zrnom.

Kloštar Ivanić: Proslavljena svetkovina Uznesenja BDM

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u Svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću, gdje je središnje euharistijsko slavlje predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Proslava svetkovine Velike Gospe u Oroslavju

Svečanom misom koju je 15. kolovoza predvodio župnik sv. Antuna Padovanskog – Generalski Stol domaći sin Mario Kralj, uz domaćeg župnika Dragu Bosnara Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oroslavju proslavila je nebesku zaštitnicu. 

Novi apel Marijinih obroka

Dobrotvorna organizacija „Marijini obroci“ poziva na prikupljanje sredstava za najranjiviju djecu koja pate od razornih posljedica globalne krize hrane.

Uočnica Velike Gospe u Punitovcima

U župi Sv. Ladislava, kralja u Punitovcima 14. kolovoza obilježena su dva velika događaja za župnu zajednicu – večernja misa uoči proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispraćaj dosadašnjega župnika doc. dr. sc. Đurice Pardona, kao i upoznavanje s novim punitovačkim župnikom vlč. Ivicom Zrnom.

Proslava Velike Gospe u Bračevcima

Prvi puta svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavljena je 15. kolovoza u novoizgrađenoj crkvi u Bračevcima, filijali Župe Drenje u Đakovačkom dekanatu.

Svetkovina Uznesenja BDM u Koraću

Svečano euharistijsko slavlje na vanjskom oltaru u Koraću u Bosanskoj Posavini povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak 15. kolovoza predvodio je svećenik Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

Otvoreno pismo biskupa Zagrebačke metropolije patrijarhu Porfiriju

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja 2022. otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku, koje prenosimo u cijelosti.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK