Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Papa Franjo PMD-u: Budite maštoviti i ustrajni za evanđelje

Primivši u audijenciju sudionike Generalne skupštine Papinskih misijskih djela, u subotu, 25. svibnja 2024., papa Franjo poručio im je da se u zajedništvu s Isusom doživljava „neiscrpna“ kreativnost koja „stvara uvijek nove načine evangelizacije i služenja našoj braći, osobito najsiromašnijima“, izvijestio je Vatican News.

Papa: Dajmo mladima nade, mnogi su izgubljeni

Papa Franjo primio je u audijenciju, u subotu, 25. svibnja 2024. sudionike Međunarodnoga kongresa pastorala mladih koji je organizirao Dikasterij za laike, obitelj i život te ih potaknuo da podupru mladiće i djevojke, posebno one najslabije koji su ostavili po strani svoje snove i ostali zapleteni u tuzi i zlu života, izvijestio je Vatican News.

Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja

Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja održane su u Pastoralnom centru „Marija Majka Crkve“ u Mukinjama u razdoblju od 19. do 24. svibnja 2024. Duhovne vježbe vodio je vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Na duhovnim vježbama sudjelovali su đakoni iz različitih (nad)biskupija Hrvatske; Zagrebačka (8), Zadarska (3), Sisačka (3), Bjelovarska (3), Varaždinska (2) i Gospićko- senjska (1).

Nastavljena Velika devetnica Djetetu Isusu u Slavonskom Brodu

Velika devetnica Djetetu Isusu, s nakanom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera, koju su Služavke Maloga Isusa u samostanu u Brodskom Vinogorju zajedno sa župljanima Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije započele u ponedjeljak, 25. ožujka 2024., nastavljena je u subotu, 25. svibnja u sklopu misnoga slavlja u kapeli Stadlerova centra.

Blagdan Marije Pomoćnice u Slavonskom Brodu

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana proslavljen je u petak 24. svibnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu, koja od 2017. posjeduje kip Marije Pomoćnice i od tada je župljani posebno časte.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Papina poruka za 1. Svjetski dan djece

Donosimo u cijelosti poruku pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK