Budi dio naše mreže
Izbornik

PAPA FRANJO U AFRICI

Papa pozvao čelnike Južnoga Sudana neka zaustave krvoproliće

Papa Franjo se prvoga dana svoga apostolskoga putovanja u Južnome Sudanu 3. veljače obratio predstavnicima vlasti, diplomatskoga zbora i građanskoga društva te uputio apel za mir i podsjetio čelnike da su pozvani služiti zajednici, prenosi Vatican News.

MONS. ŠTIRONJA NOVI POREČKI I PULSKI BISKUP

Priopćenje Apostolske nuncijature o imenovanju mons. Štironje porečkim i pulskim biskupom

Papa Franjo imenovao je biskupom Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Štironju, dosadašnjeg kotorskog biskupa u Crnoj Gori, priopćila je u utorak 31. siječnja 2023. u podne Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Životopis biskupa Ivana Štironje

U povodu imenovanja dosadašnjeg kotorskog biskupa mr. sc. Ivana Štironje porečkim i pulskim biskupom 31. siječnja 2023., donosimo njegov životopis.

Kotor: Objava imenovanja mons. Štironje novim porečkim i pulskim biskupom

Odlukom pape Franje kotorski biskup Ivan Štironja imenovan je biskupom Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko imenovanje pročitano je u utorak 31. siječnja u podne pred svećenicima Kotorske biskupije u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru, objavljeno je na službenoj stranici biskupije.

Govor nadbiskupa Kutleše na objavi imenovanja novoga porečkog i pulskog biskupa

Donosimo u cijelosti govor apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije nadbiskupa Dražena Kutleše na objavi imenovanja mons. Ivana Štironje novim porečkim i pulskim biskupom u utorak 31. siječnja 2023. u Biskupskom ordinarijatu u Poreču.

Govor mons. Milovana na objavi imenovanja novog porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje

Prenosimo u cijelosti govor umirovljenog porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana na objavi imenovanja mons. Ivana Štironje novim biskupom Porečke i Pulske biskupije u utorak 31. siječnja 2023. u Biskupskom ordinarijatu u Poreču.

1/5

Novosti

Aktualno

Razbijen kip Isusa u crkvi Bičevanja u Jeruzalemu

Turist, prema policijskim navodima židov iz Amerike, u četvrtak 2. veljače 2023. srušio je s postolja Kristov kip u crkvi Bičevanja (Osude) u starom gradu u Jeruzalemu i razbio mu lice, priopćila je Franjevačka kustodija Svete Zemlje, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

Vjerničke skupine hodočaste u Krašić

Brojni vjernici, među njima i pješaci, hodočaste u subotu 4. veljače, ususret Stepinčevu, u Krašić, rodnu župu hrvatskoga blaženika. Na podnevnoj misi sudjelovali su hodočasnici iz Hrvatske Dubice, Strahoninca, Ivanovca i Župe Rođenja Isusova iz zagrebačke Kajzerice.

Bokeljani u Splitu proslavili svoga zaštitnika sv. Tripuna

Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" Split proslavila je 3. veljače tradicionalnom svetom misom u crkvi svetoga Filipa Nerija, blagdan svetoga Tripuna, mučenika i zaštitnika Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice.

Svečana večernja i kađenje moći uoči Tripundana

Na blagdan Kandelore (Svijećnice) u četvrtak 2. veljače u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru u večernjim satima održano je slavlje svečane Večernje i Službe čitanja s kađenjem svetih moći, objavljeno je na stranici Kotorske biskupije.

Novi pokolj u Južnom Sudanu uoči Papina dolaska

Samo nekoliko sati uoči dolaska pape Franje u apostolski pohod Južnom Sudanu, u toj se zemlji dogodio pokolj u kojemu je stradalo najmanje dvadeset ljudi, objavila je u petak 3. veljače KNA.

Svijećnica – Dan posvećenog života u Požegi

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, 2. veljače redovnici i redovnice koji djeluju na području Požeške biskupije okupili su se u Požegi na proslavu Dana posvećenog života.

U Vodnjanu proslavljena 811. obljetnica ustanovljenja župe

Večernjom misom uoči i s tri mise u petak 3. veljače, na blagdan svetoga Blaža, glavnog zaštitnika Vodnjana, Vodnjan  je svečano proslavio 811. obljetnicu ustanovljenja župe na današnjem mjestu nakon dvaju premještanja sjedišta župe pred barbarskim razaranjima.

Kardinal Zen nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Skupina američkih političara nominirala je umirovljenog hongkonškog biskupa kardinala Josepha Zena i još nekolicinu hongkonških aktivista za Nobelovu nagradu za mir, objavio je u petak 3. veljače list „Hong Kong Free Press”, prenosi KNA.

Dan posvećenog života u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

U predvečerje blagdana Prikazanja Gospodnjeg, 1. veljače, redovnici i redovnice Bjelovarsko-križevačke biskupije okupili su se u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima kako bi zajedno s mjesnim biskupom Vjekoslavom Huzjakom proslavili Dan posvećenoga života.

Grkokatolička župa Jastrebarsko svečano proslavila Svijećnicu

U grkokatoličkog župi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, gdje se od 2013. godine čuva dijelić relikvije sv. Šimuna Bogoprimca iz Zadra svečano je proslavljen blagdan Susreta u Hramu Gospoda Isusa Krista ili, kako ga zapadna tradicija naziva, Prikazanjem u Hramu – Svijećnicom.

Preminuo vlč. Ivan Damjanović

Umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Damjanović preminuo je u četvrtak 2. veljače 2023. godine u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu u 71. godini života i 46. godini svećeništva.

Svečana procesija s relikvijama sv. Vlaha dubrovačkim ulicama

Procesija s relikvijama 1051. Feste sv. Vlaha prošla je 3. veljače dubrovačkim ulicama, nakon središnjeg euharistijskog slavlja, koje je predvodio predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Poruka Vijeća HBK za život i obitelj za Dan života 2023.

Prenosimo u cijelosti poruku Vijeća HBK za život i obitelj za Dan života 2023. koji se obilježava prve nedjelje u veljači.

Papina poruka za 31. Svjetski dan bolesnika

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za XXXI. Svjetski dan bolesnika, na temu »Pobrini se za njega«. Suosjećanje kao sinodalna briga za zdravlje, koji se slavi 11. veljače.

Prva kateheza pape Franje o evangelizaciji

Papa Franjo započeo je na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 11. siječnja novi ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. U središtu prve meditacije, koju donosimo u cijelosti, bila je tema „Poziv na apostolat (Mt 9, 9-13)“.

Poruka Urbi et orbi Svetoga Oca Franje

Svetkovina Rođenja Gospodnjega, 25. prosinca 2022. godine

Nitko ne može spasiti sâm sebe. Krenuti ispočetka nakon COVID-19 da bismo zajedno zacrtali putove mira

Poruka Svetoga Oca Franje za 56. svjetski dan mira (1. siječnja 2023.)

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK