Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Proslava sv. Vinka Paulskog u požeškom samostanu sestara milosrdnica

Liturgijski spomendan sv. Vinka Paulskog spriječen je u Požeškoj biskupiji 27. rujna slavljem svetkovine Obljetnice posvete katedrale te je prenesen na 28. rujna. Toga dana požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli sestara milosrdnica u Požegi.

Utore Gornje proslavile sv. Mihovila

U crkvi Sv. Mihovila u Utorima, u Župi Čvrljevo, u četvrtak 29. rujna misom i procesijom svečano je proslavljen zaštitnik sv. Mihovil.

U Gornjem Prekrižju proslavljen blagdan sv. Mihaela

U Župi sv. Mihaela i sv. Ane u Gornjem Prekrižju, u četvrtak, 29. rujna, na blagdan sv. arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, svečanu misu slavio je vlč. dr. Jakov Rađa, profesor fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i povjerenik za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji u zajedništvu svećenika Jastrebarskog dekanata i šire.

U Otočcu proslavljen Dan policije

Na blagdan sv. Mihaela Arkanđela, 29. rujna, i Policijska postaja Otočac svečano je proslavila svojega zaštitnika i obilježila Dan policije.

O. Bojan Bijelić o svom isusovačkom pozivu

U sklopu promocije duhovnih zvanja programom iDOM-a (Ignacijevske duhovne obnove za mlade) "Možda baš isusovac?" SKAC Palma objavila je na mrežnim stranicama svjedočanstvo poziva svoga novog duhovnika o. Bojana Bijelića.

Proslava 500 godina od izgradnje župne crkve Sv. Mihovila u Kožinu

U povodu jubileja 500 godina od izgradnje župne crkve Sv. Mihovila arkanđela u Župi sv. Mihovila u Kožinu (1522.-2022.), u ponedjeljak 26. rujna kip Presvetog Srca Isusova u kožinskoj župnoj crkvi blagoslovio je župnik Župe Svetih solinskih mučenika u Splitu don Ante Matešan.

Legionari molili ispred srušene crkve u Starom Farkašiću

Gotovo dvije godine nakon potresa u kojem je 29. prosinca 2020. potpuno uništena crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću, u četvrtak 29. rujna, točno u 12.19 sati, članovi Marijine legije s područja biskupije molili su krunicu kraj ruševina.

Trilj svečano proslavio nebeskog zaštitnika sv. Mihovila

Svečanom procesijom i misnim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u Trilju je 29. rujna održana završna proslava blagdana svetoga Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada, objavljeno je na portalu Ferata.hr.

Konferencijom za medije otvorena sedma volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u BiH

Sedma u nizu volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ na kojoj će sudjelovati 750 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, i koju na području Vrhbosanske nadbiskupije provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ predstavljena je na konferenciji za medije u četvrtak, 29. rujna u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, izvijestila je KTA.

Sv. Matej proslavljen u Širokoj Kuli

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila  je u nedjelju 25. rujna blagdan nebeskog zaštitnika misnim slavljem koje je predvodio župnik Župe sv. Luke iz novozagrebačkoga Travna Darko Bručić Pavuk.

U Ukrajinu poslane pošiljke humanitarne pomoći

Nakon što je u srijedu 28. rujna prema Ukrajini krenuo 26. tegljač humanitarne pomoći što ga je od početka rata za potrebe stradaloga stanovništva uputio Hrvatski Caritas, u četvrtak 29. rujna je u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba krenula i pošiljka smrznute ribe koju je donirao zadarski „Cromaris“.

Novi broj Glasa Koncila

Svečanim euharistijskim slavljem na prostoru iza varaždinske katedrale proslavljen je srebrni jubilej − 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije. Središnja je to vijest koju na naslovnici donosi novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 2. listopada.

Održan Teološko-pastoralni seminar Riječke metropolije

Sinodalnost Crkve bila je tema Teološko-pastoralnog seminara Riječke metropolije koji je održan u srijedu 28. rujna u dvorani Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci u organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

Otvoreno pismo biskupa Zagrebačke metropolije patrijarhu Porfiriju

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja 2022. otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku, koje prenosimo u cijelosti.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK