Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na svetkovinu Duhova predvodio misu u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA/KTA)

Na svetkovinu Duhova - Pedesetnicu, 5. lipnja nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament potvrde 12 mladića i djevojaka, a na misi je sedmero učenika i učenica prvi put je primilo Isusa u svetoj pričesti.

Prije početk mise katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić pozdravio je krizmanike, prvopričesnike, njihove roditelje, kumove i kume i sve nazočne te zahvalio kardinalu Puljiću što će podijeliti sakramente potvrdu i prvu pričest. Posebne riječi zahvale uputio je milosrdnici sc. Vinka Paulskog s. Petronili Kovačević i đakonu vlč. Dini Mustafiju što su s puno ljubavi pripremali krizmanike i prvopričesnike za primanje sakramenata kao i sestri Kćeri Božje ljuubavi s. Zrinki Barišić za lijepo ukrašenu katedralu te Katedralnom mješovitom zboru „Josip Stadler“ po ravnanjem vlč. Marka Stanušića za liturgijsko pjevanje tijekom Svete mise.

Prvopričesnici su prije početka Svete mise prigodnom recitacijom izrazili spremnost po prvi put prime Isusa u svetoj pričesti.

Pozdravljajući sve okupljene na početku misnog slavlja kardinal Puljić je podsjetio da slave svetkovinu Duhova i da će tijekom Svete mise krizmanici primiti darove Duhova Svetoga te pozvao sve okupljene da se obnove Duhom Božjim.

Nakon što je đakon dio navijestio evanđeoski misni odlomak te župnik Jurišić kratko predstavio krizmanike i zajamčio da su dostatno pripravljeni, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed. Podsjetivši da slave svetkovinu Duha Svetoga, spomenuo da se jednostavnim rječnikom kaže da je Bog Otac Stvoritelj, Sin Otkupitelj, a Duh Sveti Posvetitelj. „U liturgijskom kalendaru posebno svetkujemo tri svetkovine: Kristovo rođenje – Božić, onda naše otkupljenje – od Velikog četvrtka do Uskrsa odnosno Uskrs i potom ovu svetkovinu Duhova“, kazao je kardinal Puljić napominjući da se redovito u katedrali na ovu svetkovinu dijeli i sakrament krizme.

„Ne samo da slavimo silazak Duha Svetoga nego i doživljavamo taj silazak na ove mlade koji će primiti sakrament krizme“, kazao je kardinal Vinko. Napominjući da je Duh Sveti nevidljiv jer je duh, rekao je da je silazak Duha Svetoga na apostole bio u znakovima kako bi ljudi mogli razumjeti. Spomenuo je da je anđeo Gabrijel prenio poruku Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega i da će mu nadjenuti ime Isus te da je Duh Sveti sišao nad Isusa u liku goluba kad ga je Ivan krstio u rijeci Jordanu.

„Isus je nakon svoje muke, smrti i uskrsnuća svoje učenike pripravljao na silazak Duha Svetoga. Iako su bili strašno zbunjeni Isusovom mukom i smrću ali i obradovani Kristovim uskrsnućem, vjera u njima bila je još nesigurna pa čak i plašljiva“; rekao je kardinal Puljić te podsjetio na riječi iz Djela apostolskih o silasku Duha Svetoga: „Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti“, podsjetio je kardinal Vinko napominjući da toga dana svećenici za Misu oblače misnice simbolične crvene boje koja označava Božju ljubav.

Podsjetio je na Isusov poziv da drže njegove zapovijedi i na Kristovo obećanje da će kod Njega doći i kod Njega se nastaniti. „Dragi krizmanici, vi ste danas u crvenoj odjeći kako biste pokazali da ljubite Isusa i svoju vjeru te da se opredjeljujete surađivati s Duhom Svetim“, kazao je kardinal Puljić dodajući da svi narodi i svaki čovjek razumije govor ljubavi. Potaknuo je krizmanike da govore govorom kršćanske ljubavi i da tako svjedoče za Isusa. Pozvao je i roditelje da životom svjedoče vjeru u Isusa Krista kao i kumove i kume da životno vjerom stoje iza svojih krizmanika i krizmanica.

Obraćajući se prvopričesnicima, kazao je da će prvi put primiti Isusa u obliku hostije. Prisjetio se zgode iz vremena kada je kao svećenik pripravljao prvopričesnike te ih zapitao koliko srdaca toga trenutka kuca u crkvi u kojoj su bili okupljeni. Pošto su se međusobno prebrojili i dodali njega kao svećenika, jedna djevojčica se sjetila da u toj crkvi u svetohranilištu kuca i Srce Isusa živoga i uskrsloga. „Tog živog Krista uskrsloga primit ćete prvi put u svoja mlada srca. I vi ste simbolično obučeni u bijele haljine. Ta bjelina pokazuje čistoću duše“, kazao je kardinal Vinko ističući da ih nitko ne može voljeti kao Isus s kojim se sjedinjuju. Potaknuo ih je da uvijek vole Isusa kojega primaju u svoje srce.

Nakon propovijedi, krizmanici su izrekli prigodnu recitaciju. Zatim su po rukama kardinala Vinka primili sakrament potvrde odnosno sedam darova Duha Svetoga i sudjelovali na Euharistijskom slavlju. Tijekom obreda pričesti, iz ruku kardinala Puljića sedmero prvopričesnika prvi put je primilo Isusa odnosno prvu pričest.

Nakon Mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a druženje je nastavljeno u obiteljima krizmanika i prvopričesnika.