Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predslavio misu kao izraz zahvalnosti svim zborovima

Sarajevo (IKA/KTA)

Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić predslavio je misu u sarajevskoj katedrali 24. studenoga 2022., u povodu proslave spomendana sv. Cecilije, zaštitnice zborova, objavila je KTA.

Budući da je na sam spomendan sv. Cecilije, 22. studenoga, bio zauzet drugim obvezama, mons. Vukšić je u četvrtak slavio misu s obrascem „Za zahvalu“ Božjoj dobroti kao izraz zahvalnosti svim zborovima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinarijatu u BiH, osobito članovima Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ koji pod vodstvom vlč. Marka Stanušića redovito predvodi liturgijsko pjevanje na pontifikalnim slavljima.

U propovijedi je podsjetio da je prošle nedjelje proslavljena svetkovina Krista Kralja, Spasitelja i Otkupitelja cijelog svijeta, Onoga koji je donio milost i spasenje svakom čovjeku, kao završetak jedne liturgijske godine i da će sljedeće nedjelje započeti novu liturgijsku godinu Prvom nedjeljom došašća.

Kazao je da je vrijeme došašća poziv vjernicima da se dostojno priprave na obilježavanje Kristova dolaska, njegova rođenja i utjelovljenja u Božjem spasiteljskom naumu. Istaknuo je da je vrijeme između Kristova dolaska na zemlju te njegovoga konačnog dolaska i kraljevanja jest vrijeme pjesme, zahvaljivanja, molitve, obraćenja i traženja vlastite svetosti, vrijeme izvršavanja Božjih zapovijedi i raste u svetosti radi vlastitog posvećenja i spasenja cijelog svijeta.

Nadbiskup Vukšić je potom istaknuo da Sveta Crkva putujuća svake godine nudi gotovo bezbrojne primjere svetaca i blaženika kroz čije nasljedovanje žele hoditi pravim putem i potvrđivati vlastitu svetost svojim ponašanjem i svojim posvećenjem.

„Jedan od takvih primjera jest i sv. Cecilija koji smo prije dva dana proslavili“; rekao je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući da je ta svetica zaštitnica glazbenika i svih umjetnika te vrste, pjevača i zborova, glazbenih gremija i sličnih ustanova. „Ali, iznad svega, ona je primjer kršćanske vjernosti i ustrajnosti na pravom putu do te mjere da je vlastiti život položila svjedočeći vlastitu vjernost Kristu Gospodinu. Štujemo je, ali iznad svega molimo njezin zagovor da nasljedujemo njezin primjer vjernosti nasljedovanja Kristova puta na ovoj zemlji“, kazao je.

Pošto je napomenuo da je, „sjećajući se ove svetice i zahvaljujući našim dragim pjevačima koji pjesmom slave Gospodina u liturgijskim slavljima u ovoj katedrali i na drugim mjestima“, mons. Vukšić je podsjetio da je uzeo misni obrazac zahvalnosti. Dodao je da misu prikazuju kao zahvalu Gospodinu što je kroz stotine godina podijelio svoje blagoslove „po svijetu i nama koji se okupljamo ovdje na ovim euharistijskim slavljima, što nas je blagoslovio lijepim pjevanjem i ugodnim slušanjem glasova katedralnog zbora, što nam je omogućio da budemo svjedoci i navjestitelji njegova kraljevstva, da budemo svjedoci vjere u njega, Kralja i Svevladara, Prijatelja, Otkupitelja i Spasitelja svakoga čovjeka“.

Pošto je podsjetio da su uvodni redci ulazne pjesme obrasca Mise „za zahvalu“ uzete iz Poslanice sv. Pavla apostola Efežanima: „Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u Imenu Gospodina našega Isusa Krista“ (5,19-20), nadbiskup je kazao da se sve sažimlje u tih nekoliko riječi poziva na pjevanje i slavljenje Gospodina u svome srcu.

„Ovo je tako lijepo, ali istovremeno tako zahtjevno: imati takvo srce da je ono pjesma i slava Gospodinu“, kazao je. Istaknuo je da ima mnogo načina za pjevanje i slavljenje Gospodina, biranim riječima i naučenim pjesmama.

„Ali lijepo je, bez obzira što je zahtjevno, truditi se da vlastito srce bude takvo da ono bude pjesma i slava Gospodinu. I sebi i vama, završavajući ovo razmišljanje, draga braćo i sestre, želim da uvijek živimo tako da naša srca budu i pjesma i slava Gospodinu i da iz takvih naših srdaca izlazile i naše riječi i naša djela i naša glazba i svako naše sudjelovanje u molitvama i sakramentima“, poručio je predslavitelj.

Nakon mise nadbiskup Vukšić je sa svojim suradnicima u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog sa sestrama Služavkama Malog Isusa i drugim osobljem ugostio članove Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ na zajedničkoj večeri. U znak zahvalnosti članovima je darovao krunicu s grbom Vojnog ordinarijata te bocu vina sa svojim grbom i biskupskim geslom „Mir vam svoj dajem“.

Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“, baštineći tradiciju svih prethodnih zborova koji su djelovali u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova (od 1889. god.), okupio je članove iz svih sarajevskih župa i obnovio svoj rad u svibnju 1996. na poticaj vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Dirigent zbora je vlč. Marko Stanušić koji je ujedno i regens chori sarajevske katedrale, a bariton Dragan Pavlović je solist zbora i redovito pjeva psalme i solo popijevke na koncertima. Zbor redovito nastupa na pontifikalnim misama u sarajevskoj prvostolnici koje za Božić i Uskrs izravno prenosi Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT). Zbor je nastupao diljem BiH, zatim u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Pjevao je na misi koju je predslavio papa Ivan Pavao II. 13. travnja 1997. na stadionu Koševo te prigodom njegova posjeta Banjoj Luci 22. lipnja 2003., kao i prigodom posjeta pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015., izvijestila je KTA.