Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret svećenika Jajačkog i Brčanskog dekanata

Jajce (IKA/TABB)

U Franjevačkom samostanu u Jajcu održan je 25. rujna prvi susret svećenika koji djeluju u pastoralu na području Jajačkog i Brčanskog dekanata.

Domaćin je bio dekan i župnik jajački fra Vinko Marković, zajedno s dvojicom župnih vikara fra Emanuelom Radićem i fra Dragom Blaževićem, a iz Jajačkog dekanata još je bio upravitelj župe Ključ don Davor Klečina.

Svećenike Brčanskog dekanata predvodio je dekan i župnik brčanski vlč. Damir Ivanović s kojim su još došli župnik i župni vikar iz Dubrava fra Niko Josić i fra Mislav Jozić te župnik iz Zovika fra Zoran Vuković.

Ovaj susret upriličen je na poticaj koji su biskupi BKBIH dali na susretu s dekanima da se međusobno povezuju dekanati iz sve četiri biskupije radi jačanja međusobnog zajedništva i solidarnosti.

Nakon zajedničke molitve u župnoj crkvi i obilaska samostanskog muzeja, svećenici su se našli na radnom dijelu susreta predstavivši svoje župe i izazove s kojima se susreću. Zaključili su da su ovakvi susreti korisni radi međusobnog upoznavanja i jačanja međucrkvenog i narodnog zajedništva unutar BiH, ali da bi ih trebalo još dodatno osmisliti i dati im sadržaj.

Dogovoren je uzvratni susret na proljeće iduće godine u jednoj od župa Brčanskog dekanata.

Jajački dekanat se nalazi u Banjolučkoj biskupiji i ima četiri župe (Jajce, Mrkonjić Grad, Liskovica i Ključ) i broji nešto više od 4 000 vjernika, dok se Brčanski dekanat nalazi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i ima deset župa (Brčko, Bijeljina, Dubrave, Zovik, Boće, Ulice, Krepšić, Gorica, Poljaci, Špionica) i broji oko 4 500 vjernika.

Ključne riječi:
Jajce susret Svećenici