Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Osnabrücka podnio ostavku

Osnabrück (IKA)

Biskup Osnabrücka u Njemačkoj, 72-godišnji Franz-Josef Bode, podnio je ostavku, a papa Franjo prihvatio je njegovu zamolbu za prestanak službe, objavila je Osnabrüška biskupija u subotu 25. ožujka, prenosi katholisch.de.

Odluka o ostavci, nakon koje je biskupska stolica ostala upražnjena, objavljena je istodobno u Vatikanu i Osnabrücku. „Odluka o ostavci u meni je sazrijevala posljednjih mjeseci“, rekao je biskup Bode u izjavi koju je prenijela njegova biskupija, navodeći pritom nekoliko razloga za taj korak. Prema njegovim riječima, preliminarno izvješće o suočavanju sa slučajevima spolnog zlostavljanja u biskupiji Osnabrück, objavljeno u rujnu, još je jednom ukazalo na njegove vlastite greške u ophođenju s tim slučajevima. On izričito priznaje svoju odgovornost kao biskup i svoje osobne pogreške, naglasio je. „Danas mogu samo sve pogođene još jednom zamoliti za oproštenje“, rekao je biskup Bode.

Želja mu je da u kontekstu gubitka povjerenja njegova ostavka kao biskupa za ljude u biskupiji ima oslobađajući učinak, poručio je. Smatra da je trenutak ostavke prikladan, jer su u međuvremenu provedene mjere za poboljšanje ophođenja sa slučajevima spolnog zlostavljanja, što ih je najavio kao neposredni odgovor na istraživanje tih slučajeva. „Dijecezanski proces zaštite od spolnog nasilja i duhovne zloporabe znatno je ojačan, obrada se nastavlja“, izjavio je biskup Bode.

Nadalje, poručio je da je zaključenjem Sinodskog hoda Katoličke Crkve u Njemačkoj postignut cilj koji mu je bio važan, na čijem je temelju nedavno proveo neke konkretne reforme u osnabrüškoj biskupiji. Daljnja potrebna potvrda sinodskog načela u Crkvi zahtijeva dodatnu snagu koju on, kako je rekao, više ne posjeduje. „Primijetio sam da mi moje sve narušenije zdravlje više ne dopušta obavljanje mojih upravljačkih zadaća u Osnabrücku i u Crkvi u Njemačkoj, još tri godine dok ne napunim 75 godina, na način koji je potreban za službu“, pojasnio je.

Biskup Bode zahvalio je papi Franji i svim ljudima koji su ga pratili na dugom biskupskom putu. „Na kraju molim sve vjernike da prihvate nadolazeće korake u biskupiji i da dijecezanskom upravitelju kao i mome nasljedniku daju isto povjerenje kao meni u tolikim godinama. Molimo Boga za blagoslovljenu budućnost biskupije Osnabrück“, zaključio je biskup Bode u objavi ostavke.

Franz-Josef Bode zaređen je 1991. za biskupa u rodnom Paderbornu, a od 26. studenoga 1995. bio je biskup Osnabrücka. U međuvremenu je postao biskup s najduljim stažom u Njemačkoj. Ostavkom prestaje i njegova dužnost podpredsjednika Njemačke biskupske konferencije, koju je obnašao od 2017. godine.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup Georg Bätzing reagirao je s „velikim žaljenjem i poštovanjem“ na ostavku biskupa Bodea. „Rado bih te vidio još više godina s nama u Njemačkoj biskupskoj konferenciji. Istodobno, shvaćam tvoju odluku i s tim povezane posljedice. Od srca ti osobno i uime Njemačke biskupske konferencije izražavam hvalu i priznanje za tvoje djelovanje“, poručio je biskup Bätzing. Podsjetio je da je biskup Bode u tri desetljeća djelovanja sudjelovao na više od 60 zasjedanja i oko 135 sjednica stalnog vijeća. „Zasigurno ti je zadaća ponekad bila teška i pritom je patilo tvoje zdravlje. Ali do današnjeg dana srčano si izvršavao zadaće i izazove“, poručio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, a prenosi katholisch.de.