Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin započeo došašće s vjernicima misom na Verušiću

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin predslavio je euharistiju na prvu nedjelju došašća, 28. studenoga, u kapeli Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Verušiću, salaškom naselju kod Subotice koje pripada župi Marija Majka Crkve.

„Može li slika došašća koju je stvorio potrošački stil života pomoći da razumijemo i blijsku poruku ili je možda zamagljuje? Bit ćemo nešto bliži odgovoru ako postavimo još izravnije pitanje: Što bi se dogodilo kad bismo 24. prosinca čuli nebesku poruku da sutradan, 25. prosinca, nećemo slaviti Božić već ugledati Sina Čovječjeg gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom? Bi li se u tom slučaju naša radost došašća pretvorila u još veću radost susreta za koji smo živjeli ili bismo ostali zaprepašteni, zbunjeni i puni straha zbog neizvjesnosti oko ishoda našega konačnog suda? To su stvarna pitanja koja vrijeme došašća stavlja pred nas, a sve drugo je naša ljudska tvorevina koja nam priječi pogled na bitno“, kazao je u homiliji biskup.

Dodao je da, poučavajući učenike kako će spremno ići ususret svom konačnom susretu s njime, Isus upozorava na lažnu sigurnost života. „U svjetlu tih riječi, došašće je za sve nas u prvom redu pitanje dosljednosti naše vjere. Koliko mi doista vjerujemo da je Bog u Isusovu povijesnom dolasku ispunio ‘svoje dobro obećanje’, kako kaže prorok Jeremija, i time dao novi smisao čovjekovu životu? Vjerujemo li čvrsto da će Isus, čije rođenje iz godine u godinu slavimo, na kraju vremena doista doći kao proslavljeni Sin Čovječji koji će suditi svijetu? Za nas najkonkretnije pitanje je: kako živimo u vremenu koje nam je darovano u ovom životu, idemo li spremno i radosno ususret tom dolasku?“, kazao je propovjednik.

Zaključio je kako u traženju odgovora na to pitanje može dobro doći savjet koji apostol Pavao daje svojim vjernicima da „jedni prema drugima i svima obiluju u ljubavi”. „Prva nedjelja došašća neka u nama probudi pravu vjeru u Onoga koji dolazi spasiti čovjeka. Tu vjeru svjedočimo svojom dobrotom, iskrenom molitvom, misama zornicama, iskrenim kajanjem za grijehe i zahvalom za svaku primljenu milost“, zaključio je biskup Večerin.

Koncelebrirali su župnik preč. Željko Šipek i vlč. Miroslav Orčić.