Budi dio naše mreže
Izbornik

Bivši indijski dužnosnici pozivaju na zaustavljanje nasilja nad kršćanima

New Delhi (IKA)

Nekolicina visokih indijskih dužnosnika je otvorenim pismom zatražila od predsjednika indijske vlade Narendre Modija sprječavanje nasilja nad kršćanima koje u toj zemlji poprima sve veće razmjere, izvijestio je u srijedu 8. ožujka 2023. Kathpress pozivajući se na Asia News i Vatican News.

Šutnja će izazvati još više nasilja, poručili su potpisnici javnog poziva predsjedniku vlade Modiju, među kojima je i bivša ministrica vanjskih poslova Sujatha Singh i bivši zamjenik guvernera New Delhija Najeeb Jung. Modi je član hinduističke nacionalističke Indijske pučke stranke (BJP). Nakon njegova dolaska na vlast 2014. godine snažno su porasli javni iskazi mržnje i nasilje ekstremističkih Hinda protiv vjerskih manjina muslimana i kršćana u Indiji.

Kršćane se lažno optužuje za nasilna preobraćanja, tvrde potpisnici, objašnjavajući da to služi kao izgovor za verbalno, fizičko i psihičko nasilje. „Ruše se crkve i kuće plemenskih i dalitskih kršćana, pustoše se groblja, napadaju se zdravstvene ustanove i teroriziraju molitveni skupovi“, piše u pismu. Dalitskim kršćanima u Indiji n se aziva one koji su na kršćanstvo prešli s neke druge vjere.

Kao primjer nasilja, potpisnici su naveli slučaj isusovca i borca za ljudska prava Stana Swamyja, koji je pod optužbom za terorizam završio u istražnom zatvoru gdje je preminuo u srpnju 2021. godine. Spomenuli su i incident koji se prošlog tjedna dogodio na Svjetskom sajmu knjiga u New Delhiju, kad su aktivisti autoritarnoga hinduističkog političkog koncepta Hindutva napali štand na kojemu su se besplatno dijelile Biblije.

Modi bi trebao progovoriti protiv „tih djela koja izazivaju ogorčenje“ i pobrinuti se da „policija i drugi činovnici spriječe ponavljanje takvih ispada“, stoji u pozivu.

„Samo jedna riječ vodećih političara može odmah zaustaviti svo nasilje“, tvrde potpisnici otvorenog pisma predsjedniku indijske vlade.