Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva na Malti

Valletta (IKA)

Prigodom apostolskog putovanja pape Franje na Maltu (2. i 3. travnja 2022.) donosimo statističke podatke o Crkvi u toj otočnoj državi, objavljenu na stranicama Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Korijeni kršćanstva na Malti sežu do apostolskog doba. Danas je od 478 tisuća stanovnika 408 tisuća katolika (85.2 %).

Maltešku biskupsku konferenciju (KEM) čine četvorica biskupa: predsjednik KEM-a nadbiskup Malte Charles Jude Scicluna, biskup Goza Anton Teuma, pomoćni biskup Malte Joseph Galea-Curmi i umirovljeni nadbiskup Paul Cremona.

S Malte je i generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech koji će biti u Papinoj pratinji tijekom apostolskog putovanja.

U službi Svete Stolice još su trojica biskupa rođena na Malti: nadbiskup Antoine Camilleri, apostolski nuncij u Etiopiji te Đžibutiju i apostolski delegat u Somaliji; nadbiskup Joseph Spiteri apostolski nuncij u Libanonu; i nadbiskup Alfred Xuereb, apostolski nuncij u Koreji te Mongoliji. (Izvor)

Nadbiskupija Malta i biskupija Gozo organizirane su u 85 župa te još 10 drugih pastoralnih jedinica.

Na Malti djeluju 411 biskupijskih svećenika i 305 svećenika redovnika. U prosjeku, omjer svećenika i ostalih vjernika je 1 : 569.

Redovnika koji nemaju sveti red su 33, a redovnica je 797. Članova svjetovnih instituta je 35. Katehista je 1249.

Trenutno na Malti nema nijednog sjemeništarca, a bogoslova su 48 tj. desetorica na 100 tisuća stanovnika.

Katolička Crkva na Malti ima 48 dječjih vrtića i osnovnih škola, 24 srednje škole te dvije visokoškolske ustanove.

Apostolski nuncij na Malti trenutno je nadbiskup Alessandro D’Ericco, nekadašnji nuncij u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koji je na toj službi naslijedio nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, također nekadašnjeg nuncija u Hrvatskoj. Mons. Cassari je, pak, na službi nuncija naslijedio nadbiskupa Aldu Cavallija koji je od 2021. godine apostolski vizitator za župu Međugorje. (Izvor)