Budi dio naše mreže
Izbornik

Katolička Crkva u Bahreinu

Manama (IKA)

U povodu apostolskog putovanja pape Franje u Kraljevinu Bahrein donosimo aktualne statističke podatke o Crkvi u toj azijskoj zemlji, koje je 28. listopada 2022. objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Kraljevina Bahrein nalazi se na Bahreinskom otočju u Perzijskom zaljevu. Prostire se na 678 četvornih kilometara i ima milijun i 472 tisuća stanovnika. Katolika ima 161 tisuću, tj. čine gotovo 11 % stanovništva.

Okupljeni su u dvije župe u kojima djeluju 13 svećenika i sedmorica svećenika redovnika. Također je prisutan i jedan redovnički brat te sedam redovnica. U pastorizaciji im pomaže 89 katehista. Za svećeništvo se priprema jedan bogoslov.

U Bahreinu djeluju dvije katoličke osnovne škole koje pohađa 987 učenika te jedna srednja škola koju pohađa 328 učenika.

Sveta Stolica je za Arapski poluotok 1969. uspostavila Apostolsku delegaturu koja je bila zadužena i za Bahrein. Uspostavom diplomatskih veza 2000., Sveta Stolica je u Bahreinu uspostavila Apostolsku nuncijaturu. Službu apostolskog nuncija je između ostalih, od 2009. do 2015. godine obnašao naslovni nadbiskup Sarsenteruma (Stolac) Petar Antun Rajič, sadašnji nuncij u Estoniji, Latviji i Litvi. Bahrein je u to vrijeme, 2011. godine, zajedno s Katarom i Saudijskom Arabijom priključen dotadašnjem Apostolskom vikarijatu u Kuvajtu koji se otad zove Apostolski vikarijat Sjeverna Arabija. Sjedište je tada premješteno iz Kuvajta u Bahrein. Prvi apostolski vikar bio je biskup Paul Hinder, koji je umirovljen 2022. godine. Novi vikar još nije imenovan. Papa Pio XII. je 1957. glavnom zaštitnicom vikarijata proglasio Gospu od Arabije. U Awaliju, blizu glavnog grada Bahreina Maname, 2021. izgrađena je nova katedrala Gospe od Arabije, najveća crkva u Perzijskom zaljevu.