Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo korejskog mučenika sv. Andrewa Kima Taegona smatra modelom vjere i evangelizacije

Vatikan (IKA)

U povodu 200. obljetnice rođenja svetog Andrewa Kima Taegona, prvog korejskog katoličkog svećenika i mučenika, papa Franjo uputio je poruku korejskim katolicima koji žive u Rimu, izvještava Vatican News u subotu 21. kolovoza.

Papa u svojoj poruci, među ostalim, navodi da sv. Andrewa Kima smatra „uzornim svjedokom katoličke vjere koju je herojski branio u teškim vremenima progona i patnje, kao neumorni apostol evangelizacije“.

Sv. Andrew Kim Taegon rodio se 21. kolovoza 1821. godine, a junački braneći svoju vjeru i pravo na ispovijedanje iste mučenički je stradao 16. rujna 1846. godine, u svojoj 25. godini života. Ovaj prvi korejski svećenik bio je jedan među 103 korejska mučenika, uključujući 15 žena, koje je sv. Ivan Pavao II. proglasio svetima u Seulu 6. svibnja 1984. godine.

Proslava 200. obljetnice rođenja sv. Andrewa Kima dio je jubilarne godine koju Katolička Crkva Koreje obilježava od 29. studenoga 2020. do 27. studenoga 2021. godine.

Gealo jubileja je „Jesi li katolički vjernik?“, u skladu s pitanjem koje su sv. Andrewu Kimu postavljali njegovi progonitelji. Njegov odgovor to pitanje uvijek je bio: „Da, ja sam katolik“ i to ga je dovelo do pogubljenja za vrijeme okrutnog progona katolika u vrijeme dinastije Joseon.

Korejski nadbiskup i pročelnik Kongregacije za kler Lazzaro You Heung-sik slavio je u subotu 21. kolovoza misu u Rimu u bazilici svetog Petra za korejske katolike koji žive u Rimu, izvijestio je Vatican News.