Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj Renovabisa vlč. Schwartz protiv mira po svaku cijenu

Freising (IKA)

Ravnatelj njemačke katoličke zaklade za pomoć istočnoj Europi "Renovabis" vlč. prof. dr. Thomas Schwartz je u četvrtak 15. veljače 2024. u Freisingu pozvao Europu na zajedništvo u podršci Ukrajini i usprotivio se miru po svaku cijenu, objavila je KNA.

Nema drugog rješenja nego da europske države ujedinjene koračaju svim mogućim putevima kako bi pomogle Ukrajini u borbi protiv agresora Rusije, izjavio je vlč. Schwartz.

Uza svu čežnju za mirom, usprotivio se “trulom miru”. “Ne smije biti mira po svaku cijenu, jer bi posljedice po Ukrajinu i stabilnost Europe bile fatalne”, izjavio je.

Stabilan mir može se postići samo ako počiva na pravu i pravičnosti, ustvrdio je vlč. Schwartz. U protivnom, mir u sebi već nosi sljedeći rat. To pokazuje, nastavio je, povijest “zamrznutih sukoba” koji zatim izbijaju ponovno, još žešće. To je bio slučaj i s ruskim napadom 2014. na Krim i Donbas, podsjetio je Schwartz.

Ravnatelj Renovabisa podsjetio je u povodu druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače da na istoku Ukrajine borbe traju deset godina. To je sukob koji je nakon kratkog vremena uglavnom nestao iz svijesti javnosti. A to se ne smije ponoviti, čak niti ako druga žarišta sukoba u svijetu prijete gurnuti brigu za Ukrajinu u zaborav, naglasio je.

Ukrajinci su se na kijevskom trgu Majdanu odlučili za demokraciju, slobodu i mjesto u europskoj obitelji, podsjetio je vlč. Schwartz. Ukrajinci su na putu u Europsku uniju i u zapadne sigurnosne strukture. “Pritom im moramo izići u susret”, dodao je.

Vlč. Schwartz najavio je da će Renovabis i nadalje podupirati svoje partnere u Ukrajini. Težište potpore sada je na psihosocijalnoj skrbi djece i odraslih koji su uslijed rata duševno teško opterećeni. Zaklada je već pokrenula odgovarajuće projekte, koji “pridonose pripremi za mir već u ratu”.

Godišnjom kampanjom 2024. za Duhove pod geslom “Da raste mir. TI činiš razliku”, Renovabis želi potaknuti angažman njemačkih katolika.