Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolski biskupi pozvali na post i molitvu za odustajanje od legalizacije eutanazije

Madrid (IKA)

Uoči očekivanog odobrenja zakona o legalizaciji eutanazije i potpomognutog samoubojstva u Španjolskoj, tamošnji katolički biskupi okupljeni u Španjolskoj biskupskoj konferenciji su u petak 11. prosinca pozvali sve katoličke vjernike da u srijedu 16. prosinca cijeli dan poste i mole da bi španjolski parlamentarci, odnosno Donji dom parlamenta, odustao od glasovanja o zakonu koji je žurno pripremljen i odobren od strane španjolske Vlade, izvještava Catholic News Agency (CNA).

Plenarna sjednica Španjolske biskupske konferencije (16. – 20. 11. 2020.) na temu pandemije koronavirusa / Foto: Vatican Media

Španjolski biskupi u svojoj poruci pozivaju katolike na molitvu Gospodinu kako bi španjolske političare nadahnuo da izglasavaju zakone koji poštuju i promiču brigu o ljudskom životu. Inače, ovaj zakon je predložen još u siječnju 2020., a biskupi su izrazili negodovanje jer se prionulo užurbanom postupku za izglasavanje istog. Španjolska biskupska konferencija, naime, u svome obraćanju javnosti izrazila je sumnju zbog ubrzanog načina izglasavanja zakona, bez očekivane javne rasprave.

Španjolskoj državi koja treba skrbiti za živote svojih građana prijeti – moralna pukotina

“Taj zakon će, ako bude usvojen, uspostaviti moralnu pukotinu u državi koja treba skrbiti za živote svojih građana, a ne nanositi im smrt”, istaknuli su španjolski biskupi, koji umjesto eutanazije predlažu promicanje palijativne skrbi kako bi se uz pomoć kvalificiranog zdravstvenog osoblja, uz kvalitetnu i sveobuhvatnu njegu, pomoglo i olakšalo ljudima koji imaju ozbiljne bolesti.

“Na taj način bi se teško bolesnim osobama ublažila bol, ponudila utjeha i nada koja proizlazi iz vjere te daje smisao cjelokupnom ljudskom životu, čak i u patnji”, napisali su španjolski biskupi u svojoj izjavi ukazavši na države u kojima je eutanazija već legalizirana, a korištena je, kažu španjolski biskupi, za uklanjanje najslabijih u društvu.

Zajedno s Papom kažemo: Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve

“Pandemija je otkrila krhkost ljudskog života. Porasla je svijest da ciljano okončanje života teško bolesne osobe ne može biti rješenje ljudskih problema. Zajedno s Papom kažemo: Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve. Pozvani smo kao kršćani da nikad ne odustajemo, već da se brinemo o bolesnima i dajemo im utjehu i nadu i utjehu, neovisno u kako teškom stanju se nalazili”, stoji, među ostalim, u izjavi koju potpisuje katolička Biskupska konferencija Španjolske.

Na kraju, biskupi su još jednom pozvali sve španjolske katoličke vjernike da na ovaj poziv odgovore molitvom, pažnjom i javnim svjedočenjem koje ide u prilog zalaganju za osobno i institucionalno očuvanje života, te njegu i razumijevanje teško bolesnih do njihove prirodne smrti, izvijestila je u petak 11. prosinca Catholic News Agency (CNA).

Članovi Španjolske biskupske konferencije na Trgu svetog Petra u Rimu / Foto: Vatican Media