Budi dio naše mreže
Izbornik

U Aleppu u potresu poginuo grkokatolički svećenik

Jeruzalem (IKA)

Za Hrvatski katolički radio iz Jeruzalema se 7. veljače 2023. javio fra Sandro Tomašević, izvijestivši o stanju u Siriji nakon razornih potresa, gdje je poginuo grkokatolički svećenik o. Emad Daher.

Dva razorna i stotine naknadnih potresa pogodila su 6. veljače južnu Tursku i sjevernu Siriju.

„Situacija je, nažalost, vrlo, vrlo teška, pogotovo u Siriji“ gdje Franjevačka kustodija Svete Zemlje ima samostane u Aleppu i okolici Idliba, rekao je fra Sandro.

Dodao je da su mnoge kuće posljednjih godina već srušene tijekom rata, a situacija je sada zbog potresa još teža.

Istaknuo je da je stanje stvarno problematično te da su tamošnji kršćani u teškoj situaciji. „Našli su, isto tako, jučer, nažalost, jednoga grkokatoličkog svećenika koji je surađivao u našoj župi u Aleppu u katehezama“, izvijestio je.

Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ javlja da je poginuli svećenik o. Emad Daher. Stradao je uslijed urušavanja rezidencije umirovljenog melkitskoga grkokatoličkog nadbiskupa Aleppa Jeana-Clementa Jeanbarta. Tijelo poginulog svećenika pronađeno je u ruševinama rezidencije, a uz njega je stradao još jedan kršćanin. Nadbiskup Jeanbart je pak jedva izbjegao smrt te se od ozljeda oporavlja u bolnici, a stanje mu je stabilno.

Fra Sandro je kazao da su brojni kršćani zbrinuti u franjevačkom samostanu u Aleppu, a mnogi su ostali bez krova nad glavom.

„Svakako, svim slušateljima preporučujem naše kršćane u molitve i molite se za nas, za naše franjevce u Svetoj Zemlji, Siriji, Libanonu“, pozvao je na kraju hrvatski franjevac u Jeruzalemu.