Budi dio naše mreže
Izbornik

U Laćarku slavljena sveta Ana, uz blagoslov novih crkvenih zvona

Laćarak (IKA)

Euharistijsko slavlje u nedjelju 26. srpnja u 9 sati, u povodu blagdana svete Ane, crkvenog goda u Laćarku, predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Na misi su sudjelovali vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu, te župnik domaćin vlč. Ivica Zrno.

Zahvalni precima

Predslavitelj euharistijskoga slavlja, msgr. Đuro Gašparović je u homiliji naglasio kako nas “ovaj blagdan sv. Joakima i Ane vraća u minula vremena i budi u nama sjećanje na naše pretke”.
“On nas podsjeća na svetu baštinu koji su nam oni ostavili kao i na zahvalnost koju trebamo prema njima osjećati zbog poklada vjere koji su nam predali. Mudrost se novoga naraštaja ogleda u prihvaćanju onoga što je kršćansko i što treba ugraditi u svoju sadašnjost i budućnost. Roditelji Marijini mogu nam biti uzor u tome, jer iz onoga malo što o njima znamo, vidimo da su bili vjerni Bogu i ustrajni u molitvi, što je Bog nagradio tako što im je iskazao milost da budu roditelji Blažene Djevice Marije”.

U nastavku homilije msgr. Đuro Gašparović je rekao:
“Nemojmo misliti da s nama počinje svijet, da nam ništa nije dano niti predano te da mi ne trebamo ništa dati i predavati jedni drugima. Obogaćujući predanu baštinu svojim doprinosima, prenosimo je i na našu djecu, na naše mlade,  na naraštaje koji dolaze, na naše obitelji. Prisutnošću u ovoj župnoj crkvi  molimo da nam Gospodin podari svoga Duha  kako bismo činili sve da Boga, Isusa Krista  i Duha Svetoga  nosimo u svoje obitelji,  da ponovno kao program života zasjaju Božje zapovijedi koje danas toliko zaobilazimo i kršimo.  Molimo danas sv. Joakima i Anu, uzore supružnika, obitelji i obiteljskoga života, za sve naše obitelji, molimo za otvorenost novim životima, za duhovni i moralni oporavak, za obraćenje u našem narodu.  Tražimo od sv. Joakima i Ane Božju pomoć i milost, milost Isusa Krista  te moćni zagovor one koju su u suradnji sa Stvoriteljem darovali i odgojili  za ovaj svijet,  Blažene Djevice Marije”, zaključio je msgr. Đuro Gašparović.

Nova zvona

Ovogodišnji crkveni god za vjernike u Laćarku bio je posebno radostan, jer je biskup na završetku misnoga slavlja blagoslovio nova zvona, koja su postavljena 21. srpnja.

Župnik vlč. Zrno je ovaj događaj označio kao povijesni za laćaračku župu te kazao:
“Preuzvišeni gospodine biskupe, prošlo je već 12 godina od kada ste posljednji put pohodili ovu zajednicu, te slavili euharistiju u ovoj zajednici. Stoga vam ovdje izričemo riječi zahvale za vaš radosni pristanak i odaziv biti danas s nama”.

“Za ovogodišnju proslavu svete Ane uistinu smo se pripremali. I drago nam je da trud, napor i rad pokazuje lijepe plodove. Mi danas svjedočimo povijesnom koraku naše župske zajednice – 21. srpnja 2020. godine postavili smo nova zvona. Dosadašnja zvona, sa stare laćaraćke crkve, na kojima stoji godina 1870., zvonila su označavajući molitvu ili euharistijsko slavlje u crkvi, dakle samo prigodno. Novim zvonima nam se otvorena nova mogućnost – označiti svaki puni sat, te zvonima pozivati na molitvu tri puta dnevno gdje god da se nađemo, što i jeste stari i lijepi katolički običaj podsjećati se trajno da sve što imamo od Boga dolazi, te mu se za to treba i zahvaliti”.

“U tome pronalazimo još jedan razlog radosti današnjega dana. Od velikog je značaja da ste upravo vi, kao mjesni pastir srijemske crkve blagoslovili zvona”, naglasio je vlč. Zrno.

Na kraju govora, župnik Ivica Zrno zahvalio se i svim vjernicima koji su pomogli u organizaciji proslave crkvenoga goda.

Povezanost ispisana djelatnom ljubavlju

Nova zvona, tj. sustav zvona, u vrijednosti tri tisuće eura, koja su postavljena na crkvu svete Ane u Laćarku, dar su vjernika hrvatskih katoličkih zajednica iz Metzingena, Reutlingena i Tübingena. Na poziv i zamolbu župnika vlč. Ivice Zrno rado su se odazvali prikupljanju priloga za ovaj veoma vrijedan crkveni projekt. Vlč. Ivica Zrno je, stoga, pozvao više puta vjernike u Laćarku da se redovito mole za svoje dobročinitelje, na čelu s njihovim pastirima, vlč. Antom Kutlešom, fra Milanom Gelom i vlč. Senkom Antunovićem, koji pastoralno skrbe za navedene hrvatske katoličke zajednice.