Budi dio naše mreže
Izbornik

U Nigeriji najviše otetih službenika Katoličke Crkve

München (IKA)

Nigerija je zemlja s najviše otmica crkvenih službenika, objavila je Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ u ponedjeljak 20. studenoga 2023. u Münchenu, prenosi KNA.

Ove je godine u Nigeriji oteto 23 svećenika, redovnica i bogoslova, što tu zemlju stavlja na vrh te tužne statistike, objavila je „Pomoć Crkvi u nevolji“.

“Jedan oteti redovnik ubijen je, 22 osobe ubrzo su oslobođene”. Osim toga, dvojica svećenika i jedan bogoslov nisu oteti nego su odmah ubijeni. Otmice se u međuvremenu događaju tako često da se mnogi slučajevi uopće ne registriraju, piše u izvješću zaklade.

Za najveći broj otmica odgovornost snose ekstremisti iz nomadskog plemena Fulani i zločinačke bande, a za neke od njih pretpostavlja se da su povezane s džihadističkim skupinama. Strah među crkvenim dužnosnicima ne prestaje, izvijestili su partneri zaklade u Nigeriji.

„Pomoć Crkvi u nevolji“ od 2022. bilježi slučajeve ubijenih, otetih ili bespravno uhićenih katoličkih službenika u cijelome svijetu. U prošloj godini zabilježeno je 118 pojedinačnih slučajeva, među kojima je i 16 svećenika i redovnica ubijenih tijekom progona.