Budi dio naše mreže
Izbornik

Zrenjaninska biskupija i grkokatolička Eparhija sv. Nikole – Ruski Krstur prikupljale pomoć za žrtve potresa u Hrvatskoj

Zrenjanin (IKA)

Milodari za žrtve potresa u Sisačkoj biskupiji prikupljani su na misama na spomendan Krštenja Gospodinova 10. siječnja te će prikupljena financijska pomoć biti upućena za potrebe žrtava potresa u Hrvatskoj.

Na spomendan Krštenja Gospodinova 10. siječnja prema odredbi zrenjaninskoga biskupa i predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislava Németa SVD u svim župama Zrenjaninske biskupija prikupljala se milostinja za žrtve potresa u Sisačkoj biskupiji.

Prema podatku iz Ekonomskog ureda biskupije, toga dana sakupljeno je 510.200 dinara (nešto više od 4300 EUR). Udruga banatskih Hrvata priopćila je da je u Župi sv. Mauricija u Starčevu, od strane aktivista ove udruge katoličkih vjernika sakupljeno već prvih dana siječnja više od 30.000 dinara, a u drugoj župi u kojoj su većina vjernika Hrvati, Župi sv. Elizabete Ugarske u Opovu 51.500 dinara. Vrlo su, također, značajni milodari koje su sakupile i ostale župe u Banatu sa mađarskom vjerničkom većinom.

U 14 župa grkokatoličke Eparhije sv. Nikole  – Ruski Krstur istog su se dana na bogoslužjima sakupljala novčana sredstva za žrtve potresa u Hrvatskoj, prema odluci mons. Đura Džudara, eparhijskog vladike. Sredstva su upućena eparhijskom Caritasu radi upućivanja potrebitima u potresom razorenim područjima u Hrvatskoj. Sakupljeno je 285.220 dinara (nešto više od 2400 EUR), od čega je katedralna župa sv. Nikole sakupila 108.800 dinara i 80 EUR.