Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Domovinu u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske slavljena je u subotu 30. svibnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg župnog vikara Ninu Pericu, brodskog župnika Josipa Matanovića i brodskog grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja slavlje je predvodio domaći župnik i dekan Ivan Lenić. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja


“Zadržati duh i poruke vazmenog blagdana, Uskrsa u svem svom životu, znači istinski živjeti kao Kristovi sljedbenici, živjeti kršćanskim životom. Kristovo uskrsnuće je za sve naše dane duša, sadržaj, snaga, nadahnuće našem življenju i djelovanju, tako i nama na ovim prostorima koje nam Višnji Bog od davnine dade i gdje – njegovom pomoću – prije 30 godina iznova obnovismo svoju državnu samostalnost”, rekao je na početku homilije dekan Lenić.

Posvijestio je da milosti i poruke vazmenog blagdana učimo živjeti slijedeći primjere i poticaje apostolskih prvaka Petra i Pavla, koje spominju čitani odlomci Djela apostolskih i završetka Ivanova Evanđelja.

U nastavku je pojasnio kako je nasljedovanje Kristova puta najbolje svjedočanstvo vjerne ljubavi prema njemu. „Prije svoga uzašašća, kao svoju oporuku, Uskrsli nas poziva na nasljedovanje. To je u temeljima kršćanskog života – hod za Isusom Kristom. I kada živimo svakodnevicu svojih odnosa i zanimanja, pozvani smo biti na Kristovom putu. I kada kao kršćani obnašamo odgovornost za opće dobro u svom narodu i domovini, pozvani smo voditi se Kristovim putem, evanđeoskom logikom“, naglasio je dekan Lenić.


Dodao je da “nasljedovanje očekuje nepokolebljivost, nepotkupljivost, košta i nije ništa manje zahtjevno i neugodno od Kristova i životnog i križnoga puta”. Posvijestio je kako je potrebna ljudska čestitost kao uvjet da nas iznutra zahvati Kristov Duh, da bi u nama kršćanska vjera donosila plodove i bila istinsko blago naših života i odnosa. Pritom je upozorio na opasnost kada se ta čestitost, koja je bila na cijeni kod naših pradjedova, pretvori u dvoličnost, dvostrukost, pa biva da se neki naizvan čestiti, ali držanjem odlukama svjedoče suprotno, opovrgavaju vlastitu čestitost.

“U takvom pristupu  trpi nasljedovanje Kristova puta. Postaje upitna vjerodostojnost, dosljednost. Tako i u doprinosu nas kršćana uređivanju jednoga zdravoga društva, jedne stabilne države, ne ostavlja nimalo ravnodušnima, nego štoviše potkopava temelje i samu „dušu“ hrvatske opstojnosti”, ustvrdio je dekan Lenić.

Osvrćući se na rasprave o nedjelji upozorio je da je nedjelja Dan Gospodnji – spomendan Kristova uskrsnuća, da to nije tek političko, gospodarsko, kulturno, epidemiološko pitanje, nego civilizacijsko pitanje te smo stoga dužni čuvati svetost nedjelje.

„Dok danas zastajemo pred Bogom, zahvalni za dar domovine, mukotrpno stečene i branjene, pa tako i u ove dane, molimo vodstvo, svjetlo i jakost Duha Krista Uskrsloga za sve nas, za narod, za dom Hrvata. Da budemo vjerni i nepokolebljivi zasadama svoje vjere. Neka nas apostolski prvaci, naša Majka i Odvjetnica – Kraljica Hrvata, te naši sveti i blaženi u tome pomognu i za to ohrabre i primjerima i pomoću s neba“, poručio je na kraju dekan Lenić.


Molili su toga dana, kako na misi tako i u molitvi krunice i pjevanim litanijama, koje su prethodile misi,  napose za mudrost voditeljima vlasti, poštenje građanima, za prestanak širenja pandemije.

Prije završnog svečanog blagoslova, u znak zahvale Gospodinu za dar Domovine, zajedno su otpjevali himnu Lijepa naša.

Slavlje je pjevanjem animirao veliki župni zbor pod vodstvom s. Cecilija Kolarić.