Budi dio naše mreže
Izbornik

„Mjesec židovske kulture“ - kršćanstvo i židovstvo u dijalogu

Osijek (IKA/TU)

U organizaciji Židovske općine grada Osijeka u rujnu se u Osijeku održava manifestacija „Mjesec židovske kulture“ koja je ove godine usmjerena na temu sjećanja (heb. Zikaron).

Tema ovogodišnje manifestacije važna je tema iz židovske, a i opće ljudske kulturološke baštine. Manifestacija je popraćena raznim događanjima koji na direktan način žele predočiti smisao židovstva i kulture koja iz njega proizlazi. Židovstvo promatrano pak iz kršćanske perspektive je izuzetno važno za shvaćanje i samoga kršćanstva koje se iz njega postupno rađa.

U svekolikoj ponudi događanja u okviru manifestacije su izložba „Babilonski židovi“ te predavanje o osječkom rabinu Miroslavu Šalom Freibergeru. Izložba je otvorena u krugu Židovske općine u Osijeku (Zgrada Pravnog fakulteta u Osijeku) 11. rujna 2023., a otvaranju izložbe te predavanju koje je uslijedilo među ostalima su nazočili su predsjednik židovske općine u gradu Osijeku Damir Lajoš, tajnik općine Boris Lichtenthal te u ime đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor biblijskih znanosti i Hebrejskog jezika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“ u Osijeku, ujedno povjerenik Đakovačko-osječke nadbiskupije za biblijski pastoral.

Izložba prikazuje burnu povijest izraelskog naroda u kojoj se ujedno ocrtava plemenita težnja za osnivanjem vlastite države židovskog naroda. Izložba kroz mnoštvo poučnih prikaza ocrtava razvoj židovstva i njegove kulture unatoč brojnim pokušajima zatiranja i negiranja te religije.

Nakon otvorenja, održano je znanstveno potkrijepljeno predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta za društvene znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu. Ona je na dinamičan način prikazala lik i djelo uglednom zagrebačkog i osječkog rabina dr. Miroslava Šalom Freibergera koji je djelovao u teškim godinama za židovski narod te je svoj život skončao u ozračju netrpeljivosti prema židovskom narodu u krugu koncentracijskog logora Auschwitz u jeku Drugoga svjetskog rata.

Izložbu te druge događaje koji prikazuju ljepotu židovske kulture moguće je posjetiti sve do kraja rujna u gradu Osijeku, do kada traje manifestacija koja prikazuje važnost poznavanja drugih religija ne bi li rasli u međusobnom razumijevanju i bratskom dijalogu.