Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Jure Bogdan u Vinkovcima: Kao Crkva, želimo biti kvasac i duša ove zemlje

Vinkovci (IKA)

Svečanim misnim slavljem za hrvatske branitelje i civile koji su preminuli, poginuli, ubijeni i/ili nestali u Domovinskom ratu, kao i za sve one branitelje koji su preminuli nakon rata ili od ratnih posljedica, na osobit način za pokojne iz 3. gardijske brigade „Kune“, a koje je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, u četvrtak 29. travnja započelo je u Vinkovcima središnje obilježavanje 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“.

Koncelebrirali su vojni kapelani fra Mato Vincetić, Josip Kešinović i Vladislav Mandura te policijski kapelan Ivan Begović.

Župnik mons. Tadija Pranjić: Vi ste ponos Crkve koja vas je pratila tijekom velikosrpske agresije na Domovinu 

Prije početka misnoga slavlja domaći župnik mons. Tadija Pranjić je rekao: „Ove godine Hrvatska slavi svoje velike obljetnice – 30 godina od onih zbivanja kojih se jako dobro sjećam. Na poseban način pozdravljam vas vojnike, vas, koji ste bili ponos hrvatskoga naroda, ponos Crkve, koja vas je pratila u teškim zbivanjima i trenucima u vrijeme dugotrajne velikosrpske agresije na Domovinu Hrvatsku. Vi ste spasili Hrvatsku i hrvatski narod, i donijeli ste slobodu, a time ste donijeli slobodu i Katoličkoj Crkvi, koja je u bivšem sustavu bila progonjena na svakom koraku. Pozdravljam i vas zapovjednike koji ste vodili borbe na brojnim bojištima. Želim da vas sve u životu prati Božji blagoslov i da vas čuva zagovor Majke Božje.“

Misno čitanje je čitao umirovljeni bojnik Marko Derežanin, bivši pripadnik 3. i 5. gardijske brigade i član Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Ogranak Nova Gradiška.

Sloboda je Božji dar koji se u punini ostvaruje u zajedništvu s Bogom i uz njegovu milost

Osvrćući se na prigodno slavlje u propovijedi je vojni biskup rekao kako razmišljamo, kao pojedinci i narod, o oslobođenju Domovine, o slobodi u kojoj živimo, o slobodi koju želimo u svome ljudskome biću i svome okruženju. “Sloboda nema nikakve veze sa samovoljnim potezima, hirovitim postupcima ili autonomnom voljom, koja vidi samo svoje vlastite, kratkoročne potrebe. Dapače, prava sloboda zahtjeva odgovornost i zrelost, bilo u prosuđivanju osobne i zajedničke povijesti, bilo u pogledima na budućnost”.
“Sloboda nikada nije privatna stvar, nego se uvijek tiče pojedinca kao člana ljudske zajednice. Prava sloboda izabire dobro, a odbacuje zlo. U konačnici, sloboda je Božji dar koji se u punini ostvaruje u zajedništvu s Bogom i uz njegovu milost. Čini se da ovaj bitni značaj slobode pomalo gubimo iz vida” rekao je mons. Bogdan.

Istaknuo je kako je današnji svijet obilježen brzim promjenama te da je od presudne važnosti za svakoga pojedinca „imati jasnu viziju budućnosti i čvrst oslonac u vrjednotama: biti svjestan odakle dolazim i kamo idem. Božja riječ, koju svakodnevno čitamo i razmišljamo u svetoj misi, daje nam potrebnu orijentaciju i oslonac“.

Kako je bilo moguće da se s toliko agresivnosti i mržnje udari po hrvatskim gradovima i selima?!

Rekao je da je Isus u dvije kratke rečenice sažeo kako svatko od nas može živjeti svoju ljudsku egzistenciju u punini, na osobnoj i društvenoj razini: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. – Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.“ „Ove dvije temeljne Božje zapovijedi pružaju kršćaninu oslonac i orijentaciju“, rekao je vojni biskup. Također je rekao kako promatrajući povijest čovječanstva, osobito ono što se događalo tijekom 20. stoljeća, možemo zapasti u beznađe pa i očaj – tolike Golgote, toliki križni putovi, tolike patnje … Pitao je vojni biskup: „Kamo nas je dovela naša ljudska sloboda? Gdje je ta ljubav prema bližnjemu?“ Istaknuo je kako nam je u živom sjećanju Domovinski rat, svi oni strašni zločini od Vukovara do Dubrovnika.
„Kako je bilo moguće da se s toliko agresivnosti i mržnje udari po hrvatskim gradovima i selima, po stanovnicima, da se uništava i pljačka imovina u tuđoj zemlji? Pisali su i govorili napadači da idu osloboditi Vukovar, Vinkovce, Karlovac, Sisak, Glinu, Škabrnju, Dubrovnik! Od koga?! Govorili su da su to njihovi gradovi, njihova kulturna baština, njihova svojina. Ali su je nemilosrdno rušili i palili. Što su ti ljudi doživljavali u svojim srcima i dušama dok su činili zlodjela? Njih je netko preparirao, pripremio za to? Dobiva se dojam da su to činili iz uvjerenja. Tu je temelj zla i nevolje. Korijen zla je posijan u ljudskome srcu, u laži, a ona proizlazi od oca laži, sotone“, rekao je mons. Bogdan.

Usustavljena laž u društvenim, političkim i medijskim strukturama, odvela je mnoge u smrt

Podsjetio je da ne može biti više istina jer istina je jedna. “Usustavljena laž u društvenim, političkim i medijskim strukturama, odvela je mnoge u smrt. Ona sprječava istinske dobrosusjedske i međudržavne veze i odnose. To je veliko zlo. Ne trebamo se bojati sjesti za stol i znanstveno i objektivno proučavati povijest radi sadašnjosti i još više radi budućnosti. Preopasne su politizacija i ideologiziranje koje nisu u službi istine”.
“U ljubavi i istini i poštovanju prema čovjeku, Bogom zadanim datostima koje osjećamo i čitamo u prirodnim zakonima, ne želimo biti instrument nijedne i nikoje ideologije ili centra moći, nego u službi istine. Istina, čista istina o Bogu, čovjeku, prirodi, vidljivome svijetu! To je trnovit put, posut bodljama i mnogim otporima, ali nas ne smije smesti na našem putu. Svaka laž, instrumentalizacija, teško se plaća i snosi nepredvidive posljedice”, poručio je vojni biskup.

Danas iz Vinkovaca šaljemo radosnu poruku mira i ljubavi, zahvalni za uzvišeni dar slobode

Na kraju propovijedi, rekao je „kako danas iz Vinkovaca šaljemo u Hrvatsku ovu radosnu poruku mira i ljubavi, zahvalni za uzvišeni dar slobode i stojeći čvrsto u istini. Žarka nam je želja da u našoj Hrvatskoj bude još više ljubavi prema Bogu i bližnjemu, još više osjetljivosti za potrebe maloga čovjeka, još više pravednosti i razbora u zakonima i odgojnim programima. Želja nam je da naši mladi u svojoj Domovini prepoznaju mjesto budućnosti i nade. Kao kršćani, svjesni smo da ova preobrazba našega društva počinje od nas samih, od našega osobnoga svjedočenja Evanđelja. Kao Crkva, želimo biti kvasac i duša ove zemlje“.
Misno slavlje služeno je sukladno epidemiološkim mjerama u koje se uklopio i domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju prof. Dubravke Vukovarac.

Polaganje vijenaca i svečana akademija

Nakon misnoga slavlja položeni su vijenci podno Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju Vinkovci gdje je molitvu, uz vojnoga kapelana Vladislava Manduru predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Potom su na svečanoj akademiji u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci, među ostalima, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima mons. Tadija Pranjić, i preč. Vladislav Mandura, vojni kapelan i dekan Osječkoga vojnoga dekanata, na temelju članka 41. Statuta udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“, a povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune““, nagrađeni plaketom Udruge. Plaketu je uručio predsjednik Udruge ratnih veterana  3. A brigade ZNG „Kune“ Vinkovci brigadir Damir Dujić.
Kratki povijesni prikaz 3. gardijske brigade „Kune“

3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima, a ugašena 28. veljače 2003. godine. U brigadi je od 1991. do 2003. godine bilo oko 10 tisuća pripadnika. Broj poginulih je 391, nestalih 16, a ranjenih i ozlijeđenih više od 1080. Pripadnici 3 gardijske brigade sudjelovali su u operacijama: „Maslenica“ (1993.), „Bljesak“ (1995.), „Zid“ (1995.) i „Feniks“ (1995.). Područje djelovanja bilo je: Istočna Slavonija (Od Vukovara, Osijeka, Baranje, Nuštra do Okučana), Posavina, Zadarsko zaleđe, do Osijeka,Tvrđavice i Kopačkog rita na kraju Domovinskoga obrambenoga rata. 3. gardijska brigada „Kune“ odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskoga i Redom kneza Domagoja s ogrlicom.