Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Gangemi posjetio srijemske biskupe

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Gangemi posjetio je u petak 9. veljače 2024. srijemskog biskupa Đuru Gašparovića i srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svalinu.

Biskup koadjutor Svalina je, s karlovačkim župnikom vlč. Matejom Perićem i kancelarom biskupije preč. Tomislavom Lasićem, dočekao nuncija i otpravnika poslova nuncijature mons. Simona Bolivara Sancheza u Srijemskim Karlovcima.

Obišli su župnu crkvu Presvetog Trojstva – najstariju građevinu u Srijemskim Karlovcima, te župnu kuću u kojoj je u tijeku temeljita obnova interijera.

Nakon toga posjetili su spomen-kapelu Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima, te se upoznali s njezinom simbolikom i značajnom poviješću, kao i njezinim značajem i porukom mira koju nosi i odašilje, osobito u današnjem povijesnom trenutku kada je mir napose potreban.

Potom su obišli i biskupijsko Svetište Gospe Snježne na Tekijama, gdje su se upoznali s poviješću i kontekstom crkve i svetišta. Spomenuli su se i pobjede kršćanske vojske nad otomanskom, kada je kraljević Eugen Savojski darovao kopiju rimske ikone Salus populi romani crkvi Bezgrješnog začeća koja je već postojala na tom mjestu. Od tada se ta slika časti kao Gospa Snježna Tekijska na tom milosnom mjestu.

U nastavku posjeta, nuncij je obišao crkvu i samostan sv. Jurja u Petrovaradinu, gdje ih je dočekao srijemski biskup Đuro Gašparović. Posjet je zaključen razgledavanjem petrovaradinske tvrđave.

Nuncij Gangemi je izrazio oduševljenje viđenim, osobito vrijednom kulturnom, duhovnom i povijesnom baštinom toga kraja, koja zbog nedostatka sredstava pokazuje vidne znakove starenja.

Zahvalio je domaćinima za gostoprimstvo i sadržajan dan, te su dogovorili i daljnje susrete.