Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Gangemi uručio odlikovanja za rad u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu

Beograd (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi je u utorak 9. srpnja 2024. uručio odlikovanja vlč. Aleksandru Ninkoviću i Eszteri Talló za dugogodišnji požrtvovan i ustrajan rad u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

Nuncij je vlč. Ninkoviću uručio papinsko odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“, a gospođi Talló ikonu Blažene Djevice Marije i medaljon svetog Ivana Pavla II.

Svečanoj dodjeli odlikovanja nazočili su savjetnik nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, tajnik nuncijature vlč. Nandor Kara, svećenici grada Beograda, rodbina i prijatelji nagrađenih.

Svečanost je počela molitvom Anđeoskog pozdravljenja. Potom je mons. Gangemi zahvalio spremačici Talló na poslovima koje je uvijek radosno i požrtvovno obavljala u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu. Zahvalio je zatim i vlč. Ninkoviću što je stameno i savjesno služio Crkvi te obavljao vrlo odgovoran posao tajnika u vrijeme trojice nuncija.

Na kraju svečanosti riječi zahvale uputio je vlč. Ninković. Rekao je da je vrlo zahvalan papi Franji što mu je dodijelio to odlikovanje, kao i apostolskom nunciju Gangemiju i nuncijaturi za svečanost koju su organizirali.

Svečanost je završila zajedničkim objedom.

Eszter Talló je u nuncijaturi radila više od 20 godina, a vlč. Aleksandar Ninković osam godina. Spremačica Talló odlazi u zasluženu mirovinu, a vlč. Ninković je župnik Župe Krista Kralja u Beogradu.

Odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Lav XIII. o 50. obljetnici svoga svećeničkog ređenja, 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.