Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Misa zadušnica na Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata

Slavonski Brod (IKA)

Misa zadušnica za sve žrtve Vukovara i Domovinskoga rata uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje slavljena u četvrtak 18. studenoga u pastoralnom centru Župe i svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Misu je predvodio župni vikar Marko Obradović.

Vlč. Obradović u homiliji se osvrnuo na toga dana na Hrvatskom katoličkom radiju objavljenog svjedočenje fra Ante Perkovića, svećenika Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, trenutno na službi u brodskom franjevačkom samostanu, koji je  s Vukovarcima dijelio strahote stradanja toga Grada heroja.

„Današnji je dan tako snažan i emotivan za svakoga Hrvata. No, današnje Evanđelje postavlja nam pitanje u što vjerovati kada smrt tako na brutalan način dođe po svoje. Pater Ante upravo je jutros na HKR-u posvjedočio kako ni u jednom trenutku u vrijeme opkoljena grada Vukovara, u kojem je on boravio, nije posumnjao da ih je Bog napustio, naprotiv imao je potpuno povjerenje da je Bog sa svima njima. Bog ga je sačuvao na životu. Možda upravo nama za svjedočanstvo da nas poput sv. Pavla utvrdi u vjeri za vječni život. To je i dokaz da Bog nagrađuje vjernost“, rekao je, uz ostalo, u homiliji vlč. Obradović te posvjestio da ma koliko glasno i agresivno zlo bilo, Bog je uvijek pobjednik. Na kraju je zaključio da je upravo u vrijeme stradanja Vukovara naša domovina više nego ikada proživjela Evanđelje te kako su sve te nevolje probudile u nama samilost, vjeru, pobožnost, hrabrost i zajedništvo. Upozorio je kako ne smijemo dopustiti da žrtva Vukovara i Domovinskog rata bude uzaludna, nego da živi u nama te potakne na solidarnost i zajedništvo potrebno nam više nego ikada.

Misu je pjevanjem animirao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

U predvečerje blagdana u srijedu 17. studenog molitvu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima predvodio je također vlč. Obradović, a potom su se nazočni Brođani zaputili do Vukovarske ulice gdje su upalili lampione. Lampione su položio je i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Zlatarević, a dio Vukovarske ulice lampionima su osvijetlili i članovi Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata u sklopu svog projekta „Da se ne zaboravi – i u mom gradu Vukovar svijetli”.