Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhovi proslavljena u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Župljani Župe Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu proslavili su u nedjelju, 31. svibnja patrona svoje župe svetkovinu Duhova – Pedesetnicu. Središnje blagdansko slavlje predvodio je domaći svećenik vlč. Pavao Mikulčić, koji je trenutno na studiju u Rimu. Suslavili su župnik Florijan Kvetek i župni vikar Zlatko Hnatešin.


U prigodnoj homiliji vlč. Mikulčić usporedio je situaciju, u kojoj su se našli apostoli kada su u strahu od Židova  bili u svojevrsnoj izolaciji, sa ovom našom pandemijom.

Naglasio je kako smo kao društvena bića u tim danima pandemije imali potrebu za komunikacijom koju smo ostvarivali putem interneta, a apostoli su to činili u snazi Duha Svetoga kroz ustrajnu i postojanu molitvu.

“Apostolima je za međusobno povezivanje nužan bio Duh Sveti. Okupljeni s Marijom Majkom Isusovom oni su postojani u molitvi iščekivali silazak Duha Svetoga. Po silasku na njih Duh Sveti ih je ohrabrio, osnažio, povezao te su mogli ići hrabro naviještati događaj Kristova uskrsnuća. Zahvaljujući toj njihovoj hrabrosti i mi se danas imamo pravo zvati katolicima. Duhovi nisu stvar prošlosti, oni se trebaju događati svaki dan. Zato je potrebno da žudimo za Duhom Svetim”, rekao je uz ostalo propovjednik.


Na  kraju je poručio:
“Ako po Duhu živimo pobijedit ćemo u kušnji, u protivnom živjet ćemo po tijelu koje je sklono grijehu. Duh Sveti po nama kršćanima želi obnavljati ovaj svijet. Stoga nije dovoljno samo primiti Duha Svetoga, potrebno je s njim surađivati, prijateljevati s Isusom u krilu Crkve. Potrebno je moliti Duha Svetoga za njegove darove, prepoznavati njegove plodove; ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, blagost, vjernost, uzdržljivost…”