Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravna riječ nadbiskupa Želimira Puljića na biskupskom ređenju Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić izrekao je na kraju euharistije s obredom biskupskog ređenja mons. Fabijana Svaline, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti.

Dragi biskupe Fabijane,
novozaređeni koadjutore srijemski!

Prošlog tjedna imali smo prigodu preko Glasa Koncila prošetati Đakovačkom Satnicom i upoznati biskupovu obitelj i rodbinu, kao i župu sv. Roka gdje se novi biskup koadjutor rodio, krstio, odrastao i „traktor vozio“. U dosadašnjih 24 godine svećeničkog života obavljao je razne službe u svojoj matičnoj nadbiskupiji (župni vikar, tajnik, kancelar, voditelj Tiskovnog ureda) i izvan nje (odgojitelj u sjemeništu u Zagrebu, zamjenik Generalnog tajnika HBK, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, član Mješovitog povjerenstva RH i HBK te ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM). Danas smo slavili euharistiju, koju nam je Isus ostavio kao sveti događaj povijesti spasenja. S euharistijom se rodila Crkva koju euharistija izgrađuje. A Crkva kada redi i posvećuje biskupa želi neka on bude izraz njezinoga jedinstva u istini i ljubavi (2 Iv 1, 3). Stoga, dok danas spominjemo Fabijanovo rodno mjesto i njegove drage roditelje Lucu i Mirka, u duhu odlazimo do svetog grada Jeruzalema gdje se rodila Crkva. Ondje je zapravo izvor i Fabijanove službe i poslanja. Jer, Božjom voljom došao je i nalog kojim ga papa Franjo u ime Krista šalje u Srijem. Velika je to milost koju Crkva danas povjerava mons. Svalini kojega je Gospodin davno odabrao i pozvao, još od utrobe njegove majke Luce.

Dragi biskupe Fabijane,

dok Ti danas čestitam ovaj dan i sveti događaj ređenja u ime hrvatskih biskupa, od srca zahvaljujem na predanom služenju u više institucija Hrvatske biskupske konferencije, posebice u ime karitativnog djelovanja u normalnim i kriznim trenutcima, poput poplava, požara i potresa. Drago mi je što mogu prenijeti čestitke i u ime klera i puka Zadarske nadbiskupije s kojom je Srijem povezan moćima svete Stošije koja je zaštitnica zadarske nadbiskupije i katedrale, kao i štovanjem svetog Dimitrija kojeg se osobito časti u crkvi Zadarskog sveučilišta, gdje smo prije par tjedana imali zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak nove sveučilišne godine. Koristim prigodu ovog obraćanja zahvaliti i čestitati mons. Đuri Gašparoviću u prigodi njegova srebrnog biskupskog jubileja. Ad multos annos, eccelentisisime Domine!

Ovom čestitkom, preuzvišeni biskupe Svalina, priključujem se časnom zboru molitelja da Te Krist „Kralj nad kraljevima i gospodar nad gospodarima“ obdari radošću i pastirskom hrabrošću. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje i djelovanja u starodrevnoj biskupiji u Srijemu, koja je prije sedamnaest godina obilježila 1700. obljetnicu srijemskih mučenika (304. – 2004.). Pratila Te zaštita svetog Roka u Tvome pastoralnom radu, kao i zagovor svetih srijemskih mučenika. Neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!

U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije