Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova polaznika TFS-a Zagrebačke nadbiskupije

Dugo Selo (IKA)

Polaznici Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređenih u posljednjih deset godina sudjelovali su u ponedjeljak 28. studenoga u Centru pomirenja u Prozorju u Dugom Selu na adventskoj duhovnoj obnovi, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Duhovnu obnovu predvodio je dekan Karlovačkoga dekanata i župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu preč. Dražen Karačić. Predvoditelja i ostale svećenike dočekao je i pozdravio o. Ilija Grgić, CPPS, upravitelj Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove.

Preč. Karačić je u prvome dijelu govorio o temeljima, sličnostima i razlikama dvaju perioda života jednoga svećenika: vrijeme formacije u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i život svećenika nakon ređenja. U uvodnom izlaganju istaknuo je lik Abrahama koji nije znao gdje odlazi i što ga u životu čeka, ali se spremno odazvao na Božji poziv, krenuo u nepoznato ostvarujući Božju volju.

Također, istaknuo je vrijeme došašća kao vrijeme novih mogućnosti i novoga početka te je pozvao sve da ponovno promisle o svome svećeništvu, budu zahvalni za darove koje su primili od Boga i pomognu jedni drugima nositi terete života. Govoreći o važnosti iskrenoga svećeničkog zajedništva, naglasio je da se ono ostvaruje poštujući unutarnju slobodu svakog čovjeka.

Tema drugoga dijela duhovne obnove bila je molitva i duhovni život svećenika. Molitva koja oblikuje identitet i djelovanje svećenika te svakodnevno slavljenje euharistije dvije su najvažnije stvarnosti kada se govori o duhovnome životu svećenika. Preč. Karačić je istaknuo da je svećenik čovjek koji moli i koji druge uči moliti te mu njegov identitet i poslanje ne smiju postati samo rutina. Duhovnost svećenika nije samo svećenikov skriveni život u Bogu, ona se mora očitovati u riječima i djelima, istaknuo je.

Nakon nagovora svećenici su s predvoditeljem izmolili krunicu, proveli vrijeme klanjajući se Presvetome Oltarskom Sakramentu te susret završili pokorničkim bogoslužjem, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.