Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a: Nadbiskup Uzinić i biskup Glasnović o pastoralu osoba s invaliditetom

Zagreb (IKA)

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkoga radija u petak 2. prosinca sudjelovali su predsjednik vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup Mate Uzinić i predsjednik Vijeća HBK za laike dubrovački biskup Roko Glasnović.

Nadbiskup Uzinić i biskup Glasnović u emisiji su govorili o pastoralu osoba s invaliditetom te su se osvrnuli na dokument „Crkva je naš dom“ Dikasterija za laike, obitelj i život i trogodišnji pastoralni ciklus „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“. Pojašnjavajući da u sklopu Vijeća za laike postoji Pododbor za osobe s invaliditetom, biskup Glasnović rekao je da se, gledajući po biskupijama, svugdje nešto radi na području toga pastorala. „Osobe s invaliditetom uključene su u pastoral braka i obitelji te u rad savjetovališta“, rekao je biskup Glasnović, istaknuvši da povjerenika za rad s osobama s invaliditetom nema puno. Najavio je trogodišnji pastoralni ciklus „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ (2023. – 2025.) koji će prvi put biti u organizaciji dvaju vijeća HBK – za život i obitelj te za laike.

„Ciklus želi senzibilizirati i promicati taj dio pastorala. Govorimo o 15 do 16 posto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Dakle, svaka šesta ili sedma osoba ima neki oblik invaliditeta. Svatko od nas se susreće s tim osobama“, rekao je biskup Glasnović, istaknuvši da je potrebno uključiti osobe s invaliditetom u društvo, Crkvu i župne zajednice. „Moramo im dati priliku da i oni sami progovore. Oni moraju imati osjećaj da su dobrodošli u naše zajednice“, rekao je biskup Glasnović, dodavši da zajedništvo nadilazi sve razlike.

Osvrćući se na trogodišnji pastoralni ciklus „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“, nadbiskup Uzinić istaknuo je da se nada kako će ciklus dovesti do promjene mentaliteta i da će se dogoditi svojevrsno obraćenje. Dodao je i da će dokument „Crkva je naš dom“ Dikasterija za laike, obitelj i život, koji je objavljen nakon savjetovanja u okviru pripremnog hoda za Biskupsku sinodu o sinodalnosti, a u kojem je sudjelovalo tridesetak vjernika s invaliditetom iz cijeloga svijeta, dati poticaje i usmjerenja u pastoralu s osobama s invaliditetom.

„Naš je zadatak u ovome razdoblju napraviti most, tj. razbiti planinu koja priječi osobe s invaliditetom da se osjećaju u Crkvi kao u svome domu, ali i pomoći Crkvi da prepozna osobe s invaliditetom kao punopravne članove Crkve. Ako ne uspijemo potpuno razrušiti taj brijeg, nadamo se da ćemo uspjeti barem probiti tunel“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Uzinić.

Nažalost, istaknuo je, nismo bili svjesni koliko je takav oblik pastorala potreban. „Nitko se u Crkvi ne bi trebao osjećati kao objekt djelovanja. Dosad smo uglavnom bili tako orijentirani. Morali smo i u drugim područjima pastoralama napraviti iskorak. Ne govorimo više o pastoralu obitelji, već o pastoralu s obiteljima. Također, ne govorimo o pastoralu mladih, već o pastoralu s mladima. Tako je i s pastoralom s osobama s invaliditetom koje se moraju osjećati kao subjekt u životu Crkve“, naglasio je nadbiskup Uzinić te dodao da svećenici, koji se susreću s osobama s invaliditetom u svojoj obitelji, bolje primijete njihove potrebe. „Važno je da dajemo, ali i da prepoznamo dar koji nam mogu dati osobe s invaliditetom“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Uzinić.

Govoreći o važnosti zajedništva, biskup Glasnović naglasio je da su „laici Crkva, Isus naš zajednički prijatelj, a Crkva naš dom“. Dodao je i da postoji mnogo laičkih inicijativa kojima se nastoji uključiti osobe s invaliditetom te istaknuo važnost uključivanja njihovih obitelji.