Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o odgovoru zdravstva i Crkve na novi val zaraze: "Molimo vas, nosimo svi maske i držimo distancu"

Zagreb (IKA)

Tema emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 22. listopada bila je "Odgovor zdravstva i Crkve na novi val zaraze".

U emisiji urednika Ivana Taševa gostovali su glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. vlč. Krunoslav Novak, a telefonski se javio predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva doc. prim. dr. sc. Rok Čivljak.

Ljubas je podsjetila da smo svi zajedno odgovorni za situaciju izazvanu koronavirusom i pozvala na odgovorno ponašanje kako bi cijeli sustav izdržao.

Dr. Novak naglasio je da će se biskupi zasigurno za mjesne biskupije odlučiti je li potrebno pojasniti određene mjere koje su preporučene ili donesene sa strane Stožera civilne zaštite i potaknuti ih na poštovanje mjera koje su na snazi. 

Različite su epidemiološke situacije diljem naše domovine Hrvatske i tako svaki biskup u svojoj mjesnoj Crkvi može prepoznati neke nijanse i različitosti na temelju koji on onda može donijeti određene preporuke ili mjere”, rekao je dr. Novak. Podsjetio je na mjere koje su bile na snazi za vrijeme lockdowna i istaknuo kako vjeruje da neće ponovno doći do istih.

Ljubas je također istaknula kako „cijelo ovo vrijeme zdravstveni djelatnici na prvo mjesto stavljaju pacijente, a to se potvrdilo 22. ožujka kada je Zagreb pogodio i potres”. „Dobrobit pacijenta stavljali su ispred samoodrživosti zdravstvenog radnika”, rekla je. Ponovno je naglasila da su ovoj situaciji svi odgovorni.

„Stav zdravstvenih djelatnika je vrlo jasan, molimo vas, nosimo svi maske i držimo distancu. Moja maska ne štiti mene, nego moja maska štiti drugoga. Svi oni koji su nosili masku i držali distancu nisu postali pozitivni. Pozitivni su samo bili oni koji su bili u bliskom kontaktu i nisu nosili masku”, ustvrdila je glavna sestra KBC-a Zagreb.

‘Molimo vas, nosimo svi maske i držimo distancu’

Dr. Čivljak upozorio je na probleme koji nastaju zbog trenutne situacije izazvane koronavirusom. Naglasio je: „Mislim da i mi možemo zadržati vjernički život, možda ne u punom opsegu kakvim smo ga mogli prakticirati prije godinu dana, ali uz primjenu razumnih odluka i razumnog ponašanja, što podrazumijeva odgovorno ponašanje i vjernika i građana. Mi možemo zadržati određenu razinu vjerskoga života i ne odreći ga se u potpunosti. Jedno drugo iskustvo, o kojem se manje govori, da smo mi u ovih nekoliko mjeseci koronavirusa pretrpjeli ne samo brojne fizičke ozlijede i velik broj oboljelih i umrlih, još je veći broj onih ljudi koji su duševno i psihički oboljeli zbog trenutne situacije.”

Vlč. Novak istaknuo je i kako je „dobrobit čovjeka na prvom mjestu, on svoje potrebe za sakramentom, susretom i razgovorom može primiti, naravno vodeći računa o dobrobiti svećenika i u konačnici čitavoga zdravstvenog sustava”. 

Na kraju emisije Ljubas je sve pozvala na odgovornost i na širenje optimizma koji je potreban svima, a posebno bolesnicima.