Budi dio naše mreže
Izbornik

Australski mediji na sudu zbog izvještavanja o slučaju kardinala Pella

Canberra (IKA)

Istaknuti australski novinari i medijske organizacije u ponedjeljak 9. studenog izišle su pred sud zbog objave dijelova optužnice protiv kardinala Georgea Pella 2018., prenijela je Nedjelja.

Kako javlja HMS, porota je kardinala Pella u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dva dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. Visoki australski sud u travnju ove godine jednoglasno je poništio tu presudu.

Stoga je 12 medija i 18 novinara optuženo za nepoštivanje suda i kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz postupka, a ako budu proglašeni krivima prijete im novčane i moguća zatvorska kazna.

Medijima je zabranjeno izvještavati o procesu i presudi zbog odluke suca iz 2018., a ona je donesena da presuda ne bi utjecala na drugo suđenje, kasnije odbačeno.

Dio australskih medija ipak je pisao o slučaju pod naslovima poput Priča o kojoj ne smijemo izvještavati, navodeći kako je osuđen visoko pozicionirani Australac.

Ostali mediji su optuženi jer su pomagali međunarodnim medijima koji su pisali o Pellovoj presudi.

Svi optuženi, među njima Sydney Morning HeraldAustralian Financial Review, radiostanice 2GB i Channel Nine, smatraju da nisu krivi.

Suđenje na Vrhovnom sudu savezne države Victorije održava se putem videoveze, a trebalo bi trajati između 10 i 15 dana.

Kardinal Pell bivši je pročelnik Tajništva za gospodarstvo i nekadašnji savjetnik pape Franje. Pušten je na slobodu 404 dana nakon što mu je izrečena kazna od šest godina zatvora. Od tada živi u samostanu u Sydneyu, prenijela je Nedjelja.