Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

Zagreb (IKA)

U organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, na Treću adventsku nedjelju, 11. prosinca 2022., na zagrebačkom Kaptolu je u nizu održana ceremonija primopredaje Betlehemskog svjetla, objavljeno je na stranici Hrvatskoga sabora.

Betlehemsko svjetlo, simbol mira svugdje u svijetu, u Hrvatsku je stiglo 30. godinu zaredom.

Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se na Europskom trgu, odakle su krenuli prema zagrebačkoj katedrali. Svjetlo je, u ime Saveza izviđača, nosila učenica Mia Mikulec. Ispred prvostolnice ga je uručila župniku Župe Pohoda Blažene Djevice Marije – Dolac preč. Josipu Kuhtiću.

U ceremoniji primopredaje je kao pokrovitelj sudjelovao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Kazao je da je 2022. obilježena ruskom agresijom na Ukrajinu, stradanjem ukrajinskog naroda, te da je mnogo žrtava civila, žena i djece.

„U takvim okolnostima Betlehemsko svjetlo simbolizira želju svih nas da rat stane, da bude mir, dobro, da se svi zajedno kao demokratski svijet usprotivimo onome što se događa u Ukrajini, ali i da molimo da bude dovoljno mudrosti i snage kod svih da rat stane“, poručio je.

Nakon primopredaje, u bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu na Betlehemskom svjetlu upaljena je svijeća te je održano kratko bogoslužje.

Tradicionalno, na Prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u spilji Isusova rođenja te ga donosi u Austriju.

Pod geslom „Zasadi stablo u nadi za mir“ ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u župnoj crkvi Svete obitelji – Neuottakring u Beču.

Betlehemsko svjetlo preuzeli su predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači.