Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan: Bogata baština hrvatskih mučenika naš su ponos i naša obveza

Udbina (IKA)

Hodočašće Hrvatske kopnene vojske u nacionalno svetište Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini predvodio je u četvrtak 12. rujna vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Prije koncelebriranoga euharistijskoga slavlja pobožnost križnoga puta od crkve Sv. Marka Groba u Podudbini predvodio je čuvar svetišta i domaći župnik preč. Josip Šimatović. Okupilo se oko četiristo vojnikinja i vojnika.

Biskup Bogdan misu je slavio u koncelebraciji s domaćim gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem, preč. Šimatovićem, župnikom u Korenici mons. Milom Čančarom, župnim vikarom Perom Burečićem i s još desetak vojnih kapelana. Biskup Križić pozdravio je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnika Sinišu Jurkovića, zapovjednika 4. hodočašća kopnene vojske pukovnika Tomislava Kasumovića, okupljene generale i admirale, brigadire, pukovnike, zapovjednike postrojbi, časnike, dočasnike, vojnikinje i vojnike. Posebno je pozdravio braću svećenike i biskupa Bogdana, a general bojnik Jurković zatim je zapalio  zavjetnu svijeću. Pjevanje je predvodila Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj”.

U propovijedi biskup Bogdan izrazio je radost što predvodi misno slavlje na tom hodočašću u mjesto svehrvatskih stradanja te se osvrnuo na značenje i karakteristike hodočašća, istaknuvši da se „svi ovi pobožni čini danas, od križnoga puta, pristupa u Crkvu, barjaci, prinošenja i paljenja zavjetne svijeće, odvijaju se prema određenome protokolu: u odorama, složno, dostojanstveno, polagano. Kao pripadnici hrvatske vojske, s vojničkom stegom i pravilima, nastupamo zajednički – složno, ali opet spontano, vjernički, k svetim tajnama“.

Ne samo da javno ispovijedamo – pokazujemo svoju vjeru, mi također svjedočimo svima koji tu dolaze o organiziranosti hrvatske vojske, važne sastavnice hrvatske države. Hrvatski vojnik osoba je sa svojom duhovnošću, kulturom ponašanja. Pripadnik je svoje postrojbe s posebnim zadacima, profesionalac je gdje god to treba, ali uvijek i nadasve on je čovjek srca, duše i obitelji sa svim svojim potrebama, rekao je biskup Bogdan, istaknuvši da su ovakva hodočašća „jedinstvena prigoda i pomoć u izgradnji i učvršćivanju našeg identiteta“.

Ukratko predstavivši povijest i značenje Udbine, napomenuo je da se četvrto vojno hodočašće odvija u trodnevlju priprave za proslavu Dana hrvatskih mučenika, 14. rujna, kad Crkva slavi blagdan Uzvišenja sv. Križa. Misni tekstovi uzeti su od mučeništva, rekao je biskup i protumačio specifičnost kršćanskoga – teološkoga pojma riječi mučenik koja se ne usredotočuje na vanjski aspekt mučeništva, nasilnu smrt, već je uzrok smrti ono što karakterizira kršćansko mučeništvo.

Pri utvrđivanju mučeništva potrebno je dokazati da je mučenik podnio smrt zbog svoje vjernosti Kristu, odnosno njegovim zapovijedima, no u novija vremena to nije uvijek lako jer su suvremeni progonitelji, poput nacista i komunista, svjesno nastojali ‘ne stvarati mučenike’ pa su kojekakvim političkim i drugim razlozima opravdavali smaknuće nepoćudnih kršćana, napomenuo je biskup Bogdan.

„Okupljeni na mjestu gdje su toliki mučenici iz našeg naroda ubijeni in odium fidei i gdje se oni časte, hodočastimo i od Boga molimo vjernost do kraja i svjedočanstvo kršćanskog života uvijek i svuda. Bogata baština hrvatskih mučenika naš su ponos i naša obveza“, zaključio je vojni biskup.

Nakon mise biskup Križić darovao je sliku Tomislava Košte ministru Krstičeviću, a župnik Šimatović Tomislavu Kasumoviću, zapovjedniku Centra za obuku voda“ Marko Babić“.