Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski zaredio četvoricu isusovaca za prezbitere

Zagreb (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski zaredio je četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove za prezbitere na svetkovinu utemeljitelja Družbe sv. Ignacija Lojolskoga – u subotu 31. srpnja u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu.

Novi prezbiteri su o. Luka Ilić iz Sitnog Donjeg u Šibenskoj biskupiji, o. Ivan Junušić iz Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku, o. Marko Petričević iz Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i o. Tomislav Vujeva iz župe Ljubunčić kod Livna.

Na početku slavlja, otac provincijal Dalibor Renić pozdravio je nazočne te je istaknuo da ova ređenja hrvatski isusovci i suradnici doživljavaju kao poseban Božji dar u jubilarnoj godini svetog Ignacija, koja se slavi 2021. – 2022. Sveti Ignacije se dugo i pozorno pripremao za svećeništvo, a njega i prve isusovačke drugove zaredio je biskup grada Raba. „Od tada je još žarče njegovao duboku pobožnost prema presvetoj Euharistiji i od stvarno prisutnog Krista molio svjetlo za sve važnije odluke“. Istu milost euharistijske vjere i pobožnosti provincijal Renić je poželio i ređenicima.

Biskup Mijo Gorski u homiliji je istaknuo evanđeoske riječi da „Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio“, pa stoga apostolska služba traži promišljenu odluku i slobodu.

„Ako zbilja želite slijediti mene, govori Isus, zaboravite jazbine i gnijezda, tj. razna utočišta, sigurnost doma, pa i Družbe. Nasljedovanje bez te sigurnosti, uvijek je izloženo svim kušnjama, ali daje slobodu djelovanja i naviještanja evanđelja. Sigurnost nije samo materijalne naravi. Jazbine i gnijezda mogu biti intelektualne i duhovne naravi, vlastite niše u kojima ljudi prebivaju, formalizmi iza kojih se skrivaju, bez hrabrosti izići na Areopag suvremenih ideja i stremljenja i svjedočiti za istinu evanđelja,“ rekao je biskup Gorski.

„Važne su nam obitelji iz kojih smo potekli, važne su nam naše crkve u kojima se okupljamo na bogoslužje, važni su nam programi u pastoralu, no kaže Isus, prvo idi i navješćuj evanđelje.“ Podsjetio je ređenike da neće biti samo nositelji i vršitelji službe, nego će otajstva vjere i njih izgrađivati. „Dopustite da Bog izgrađuje vašeg unutarnjeg čovjeka, vašu savjest, a to može samo ako se do kraja predate u njegove ruke.“ Potaknuo je nove svećenike da geslo jubilarne godine sv. Ignacija „Vidjeti sve novo u Kristu“ bude i njihovo geslo.

U ime novozaređenih prezbitera, na koncu mise zahvalu je izrekao o. Luka Ilić. Zaključio je molitvom sv. Ignacija Lojolskoga „Uzmi, Gospodine, i primi“, koja je adekvatan odgovor na Božja dobročinstva.

Uz biskupa Gorskog i provincijala Renića misu su suslavila brojna isusovačka subraća iz Hrvatske i inozemstva te drugi gosti svećenici.

Mladomisnici će tijekom kolovoza slaviti mlade mise u rodnim župama. Zatim oci Ilić i Vujeva nastavljaju poslijediplomski studij u Innsbrucku, odnosno Rimu. O. Petričević preuzima pastoralnu službu u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, a o. Junušić u Župi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu.