Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski zaredio za svećenika fr. Iliju Lešića

Zagreb (IKA/TU)

Dominikanac fr. Ilija Lešić je polaganjem ruku zagrebačkoga pomoćnog biskupa Mije Gorskog zaređen za prezbitera na blagdan sv. Alberta Velikog, u srijedu 15. studenog 2023., u samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice Svete krunice u Zagrebu.

Na nazočnosti slavlju su se okupili braća dominikanci, sestre dominikanke, te ređenikova obitelj, rodbina i prijatelji, kao i brojni župljani.

Pozdravni na početku je uputio prior dominikanskog samostana na Koloniji fr. Ivan Marija Tomić.

U prigodnoj homiliji mons. Gorski osvrnuo se na Isusovu prispodobu o talentima. Kako je biskup rekao, nitko nije primio iste darove, ali je svatko dužan u svojoj mjeri i na svojoj razini te darove prepoznati i razvijati, dakako u zajednici jer onda ti darovi postaju korisni, a kroz to se mi sami ostvarujemo. No, čovjek nekako često sam za sebe tvrdi da nije osposobljen i navodi razloge zašto ne iskoristiti one darove koje mu je Bog povjerio. Uzrok je tomu naša lijenost, naša komocija, strah pred odgovornošću, strah pred životom…

Fr. Iliju biskup je potaknuo pitanjem zašto ga baš u ovo vrijeme Bog zove u život i u svećeničku službu u dominikanskom redu. Pozvao ga je da nikako ne propušta prilike i darove koje mu Gospodin po rođenju i pozivu daje, te da svakako iskoristi darovano vrijeme, jer neće biti drugog vremena, nekog drugog početka, neke druge prilike.

Za uzor u svećeničkom životu i apostolatu, mons. Gorski istaknuo je sv. Alberta Velikog. Ređenika je potaknuo da iskoristi vrijeme za rast u mnogim spoznajama, ali prije svega vrijeme u molitvi, da bude učitelj vjere, skromni redovnik i nadasve veliki molitelj, da se ne bi izgubio u vrtlogu obveza i suvremenih ideja.

Na kraju mise nazočnima se riječima poticaja i zahvale obratio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković.

Poslije obreda u crkvi, druženje se nastavilo uz čestitanje mladomisniku, te večeru i pjesmu u refektoriju samostana.

Asistirali su dominikanski novaci i bogoslovi. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor „Augustin Kažotić“ pod ravnanjem fr. Bonifacija Franje.

Ilija Lešić, sin Joze i Luje r. Janjiš, rođen je 23. studenog 1996. u Virovitici, a dolazi iz Župe Srca Isusova – Pećine (BiH).