Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio kamen temeljac i gradilište nove crkve u Odri

Odra Sisačka (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u utorak 11. lipnja 2024. misu u privremenom bogoslužnom prostoru Župe sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj te je tom prigodom blagoslovio kamen temeljac, gradilište i početak radova na izgradnji nove župne crkve sv. Antuna Padovanskog.

Biskup se prisjetio kako je 2010., odmah nakon ponovne uspostave biskupije, proglasio Župu u Odri te kako je došlo do gradnje nove crkve. „Nakon osnivanja župe, kapela sv. Antuna Opata postala je župnom crkvom. Kako je doista bila vrlo mala, veća slavlja, pa i neka nedjeljna, morala su se održavati vani. Ova zajednica zaista nije imala adekvatne uvjete, pa je bivši župnik Mladen Vuk znao reći da ima polnoćku pod zvijezdama. Nakon deset godina došao je potres i srušio kapelu, a mi smo odlučili krenuti u gradnju nove crkve iako smo znali da nemamo sredstava. Međutim, Bog se pobrinuo za to. Nakon što je mađarska Vlada poslije potresa odlučila sagraditi jednu školu, obnoviti oltar u Remetama i izgraditi jednu crkvu u našoj biskupiji prvotno smo mislili da će to biti crkva u Žažini. No, kako su se stvari malo zakomplicirale, odlučeno je da se Žažina, kao spomenik kulture, obnovi kao faksimil. Nakon razgovora, predložio sam predstavnicima Mađara da se njihovim sredstvima onda sufinancira izgradnja ove crkve i oni su to prihvatili. Ova sredstva bit će dovoljna za roh-bau fazu, a onda nam predstoji, da se za ostalo sami pobrinemo, prikupimo sredstva i uredimo crkvu do kraja“, istaknuo je te zahvalio mađarskoj Vladi i svima koji su pomogli u realizaciji.

U nastavku, mons. Košić je podsjetio na spomendan sv. Barnabe, apostola. „On je imao dar vjerovati ljudima i prepoznati Božje talente. Kada se Savao, progonitelj vjernika u Jeruzalemu, obratio i počeo navješćivati Isusa, kršćani mu nisu vjerovali jer su ga se bojali. Barnaba je tada otišao po njega u njegov rodni Tarz i pozvao ga u Antiohiju, gdje su godinu dana proveli zajedno, propovijedali i utvrđivali zajednicu. Piše u Djelima apostolskim da je Barnaba u Antiohiju došao, vidio i obradovao se. Lijepo je kada se možemo radovati zbog zajedništva i slaviti Boga, lijepo je što smo zajedno kao vjernici okupljeni i što nam je omogućeno da zajedno slavimo. Neka ova gradnja bude usmjerena na to da se radujemo jer je to početak jednog novog života ove zajednice koja na neki način jača i raste“, poručio je.

Biskup je rekao da je kamen temeljac buduće župne crkve blagoslovio papa Benedikt XVI. prilikom posjeta Zagrebu 2011. Pojasnio je i zašto će naslovnik crkve biti sv. Antun Padovanski. „Obično se u crkvama gdje se slavi sv. Antun, slave i Opat i Padovanski, pa će tako biti i ovdje. Kapela će ostati sv. Antuna Opata, a nova crkva bit će posvećena sv. Antunu Padovanskom. Zanimljivo je kako mi Hrvati posebno častimo upravo njega. Premda nije bio Hrvat, već Portugalac koji je najveći dio svog života proveo u Italiji, za njega bismo mogli reći da je postao najhrvatskiji svetac, onaj kome se možda najviše utječemo. Iako je preminuo prije mnogo stoljeća, 13. lipnja 1231., njemu se mole i njega slave mnogi vjerujući da će im on pomoći. Zašto je ovaj svetac toliko popularan, zašto toliko privlači ljude? Kažu da je jednom imao viziju i jedan od braće vidio je svjetlost u njegovoj sobi i kako u toj svjetlosti drži dijete u naručju. Drugo jutro, kada ga je taj brat pitao što se dogodilo i kakvo je to dijete držao u naručju, odgovorio je da je to bio Isus koji ga je posjetio. Dakle, on je taj koji nam donosi Isusa, koji nam ga pruža, koji nam donosi Božju blizinu te je zato svima nama i sam tako blizak“, zaključio je.

Misu su koncelebrirali domaći župnik Saša Jozić, kancelar Janko Lulić te desetak svećenika susjednih župa. Slavlju su među ostalima nazočili predstavnici političkog i društvenog života županije, arhitektica Zrinka Boban, izvođač radova Davor Vrbanek i nadzorni inženjer Mario Krvavica.

Na kraju je sve okupljene pozdravio župnik Jozić podsjetivši na povijest župe i zahvalio svima koji su se u nju ugradili. „Dragi biskupe, zahvaljujem Vam što ste uvijek uz nas. Kao što je ova župa kroz povijest imala brojne uspone i padove, tako je bilo i 2020. kada je potres srušio našu crkvu. Međutim, nije srušio duh ovoga naroda. Uz materijalno, još je važnije graditi i duhovno, pa tako ova mlada župa ima dva duhovna zvanja, a molimo da ih bude i više“, rekao je i u znak zahvalnosti i sjećanja darovao biskupu bijelu misnicu.