Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić na svetkovinu Bezgrješne otvorio potpuni oprost kod franjevaca u Sisku

Sisak (IKA)

Svetkovina Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena 8. prosinca 2023. u Župi sv. Josipa Radnika u Sisku gdje je misu zornicu predslavio sisački biskup Vlado Košić.

Biskup Košić otvorio je jubilejski potpuni oprost koji je papa Franjo udijelio svim crkvama u kojima djeluju franjevci u povodu 800. obljetnice postavljanja prvih jaslica sv. Franje Asiškoga, u Grecciu 1223. godine.

Na početku slavlja biskupa i brojne okupljene vjernike pozdravio je župnik fra Ivan Bradarić. Pritom je objasnio dodatne naglaske slavlja i pročitao proglas koji su potpisala šestorica generalnih ministara franjevačke obitelji, koji s radošću obavještavaju sve franjevke i franjevce po cijelome svijetu, i sve vjernike koji se okupljaju u crkvama gdje djeluju franjevci, da će u svim crkvama koje su povjerene pastoralnoj brizi franjevaca, „od 8. prosinca 2023. do 2. veljače 2024., svim vjernicima biti moguće dobiti potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima“.

„Molimo vas da razglasite ovu povlasticu. Želimo da u cijeloj franjevačkoj obitelji ta povlastica bude prilika za zajedništvo i duhovnu obnovu svakom bratu i sestri“, dodaje se u proglasu.

Mons. Košić u homiliji je ponajprije protumačio sadržaj svetkovine Bezgrješne, polazeći od njezina naslova, pozvavši vjernike na svetost po uzoru na Blaženu Djevicu.

„Bog i nas želi da budemo sveti i bezgrešni, i da ne pristajemo na prolazne i grešne ponude ovoga svijeta nego da se zagledamo u Boga koji nam po Bezgrešnoj Djevici šalje svoga Sina. Ove godine naša priprema za Božić je u znaku 800. obljetnice prvoga uprizorenja betlehemskog događaja koji je uprizorio sv. Franjo Asiški, želeći što jače prodrijeti u otajstvo Božje ljubavi koja postaje vidljiva u Svetoj Euharistiji“, rekao je biskup.

Franjevci konventualci koji od osnutka djeluju u župi u sisačkom Galdovu bit će i tim povodom na raspolaganju vjernicima za duhovnu i sakramentalnu okrjepu. Također, u povodu obljetnice postavljanja prvih jaslica, u pripremi su velike „žive jaslice“.