Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić pastoralno pohodio župu Topusko

Topusko (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 24. studenoga i u nedjelju 27. studenoga župu Topusko, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Tom prigodom biskup se susreo s ekonomskim i pastoralnim vijećem te predstavnicima raznih župnih zajednica, a u pratnji župnika fra Ante Pervan posjetio je i filijale u Ponikvarima, Velikoj Vranovini, Hrvatskom Selu i Gređanima te osnovnu i srednju školu te vrtić i Topuskom. Biskupu su recitacijom dobrodošlicu zaželjeli i ovogodišnji prvopričesnici, a uime svih župljana zahvalila je župljanka Đurđa Kovačević.

Pastoralni pohod je završio u nedjelju 27. studenoga misnim slavljem u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije. U homiliji biskup je zahvalio na svim susretima i svemu lijepom doživljenom u župi. Posebno je zahvalio članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća koji su ga dodatno izvijestili kako se živi u ovom kraju i koje su sve poteškoće. Rekao je i da je Topusko mjesto duge i slavne povijesti te, iako je danas mala župa, ona može imati lijepu budućnosti.

„Naš broj se danas na žalost smanjuje u svim gradovima i selima domovine. Mladi odlaze u inozemstvo jer traže bolju budućnost, ali nije ni tamo sve tako sjajno kako nam se to servira. Valja ostati u svom rodnom kraju i tu se boriti za bolju budućnost jer nigdje nije tako kao doma.  Molimo se zato posebno da bude života i djece jer bez njih nema ni naše budućnosti“, istaknuo je biskup Košić.

Podsjetio je i da je u subotu 26. studenoga Sisačka biskupija započela svoj Sinodski hod, pozvavši sve okupljene da se individualno, ali i kao zajednica vjernika, uključe svojim prijedlozima u Sinodu. „Naša Sinoda vrijeme je dogovaranja, savjetovanja i, prije svega, slušanja jedni drugih. Svi smo u tome zajedno i moramo biti otvoreni vjernici prema svećenicima i obrnuto te jedni prema drugima. Mi smo danas oni koji trebamo sačuvati ono što je veliko i vrijedno, našu vjeru, i to prenijeti budućim naraštajima kao što smo mi to dobili od naših starih“, rekao je. Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ, biskup je ustvrdio da Gospodin govori o tome da trebamo biti budni.

„U ove četiri adventske nedjelje posebno razmišljamo o tome što trebamo činiti i kako se pripremiti da bi istinski doživjeli Božić i susret s Kristom. On dolazi svakome od nas i ne znamo kada će to biti i zato valja uvijek biti pripravan. Biti budan ne odnosi se na našu fizičku budnost, već na budnost i spremnost na dolazak Gospodinov u našem duhu i srcu. Doista, često se čini kao da mi kršćani spavamo i nismo svjesni što se događa oko nas. Naše vrijednosti gaze razni ljudi, mediji, javnost… a mi se ponašamo kao da se nas to ne tiče. Spavamo i ne reagiramo. Tek se vrlo malo opiremo za ono što je vrijedno. Upravo je zato potrebna budnost srca da bismo znali stati i obraniti prave vrijednosti koje za nas život znače“, zaključio je biskup.

Nakon mise ispred župne crkve najmlađi župljani, u prisutnosti biskupa i vjernika upalili su prvu adventsku svijeću, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.