Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predslavio zornicu na spomendan bl. Drinskih mučenica

Sisak (IKA)

Spomendan bl. Drinskih mučenica proslavljen je u petak 15. prosinca 2023., u bazilici sv. Kvirina u Sisku, misom zornicom koju je predslavio biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom.

Uz brojne vjernike u misnom slavlju sudjelovale su i sestre iz sisačke zajednice Družbe kćeri Božje ljubavi. Biskup je u homiliji podsjetio da su bl. Drinske mučenice pripadale istoj družbi.

Ubijene su 15. prosinca 1941. u Goraždu i bačene u rijeku Drinu. „Dom na Palama su im spalili, a njih tjerali da preko Romanije po snijegu pješice idu do Goražda. Kako svjedoči don Anto Baković, te časne sestre su u noći s 14. na 15. prosinca bile mučene, prijetila im je smrt i obeščašćenje, te su zbog toga, hrabro, predvođene svojom predstojnicom sestrom Julom skočile kroz prozor s riječima: Isuse, smiluj nam se. Ondje su ih na tlu tako polomljene četnici izboli noževima te pustili da umru. Tako je mali dječak Ante Baković svjedočio smrti tih časnih sestara te se molio za njih kada su ih bacili u Drinu. One su pak radije izabrale smrt i mučeništvo nego se pokorile zločincima, a zbog svega što su prošle te su redovnice primjer hrabrosti, ustrajnosti i predanja, kao i svjedočanstva za Krista. Sačuvale su svoju čast te ljudsko, kršćansko i redovničko dostojanstvo“, rekao je mons. Košić dodavši da je da taj njihov čin prava pobjeda nad zlim.

U nastavku je poručio da kako je to pobjeda vjere da se ne odustane od svog uvjerenja, od Krista i zajedništva s Bogom. „Čovjek kada se ne odriče Krista, ni pod koju cijenu, pobjeđuje. Zato mi slavimo ove mučenice kao i sve svete mučenike i zato se na njihovom primjeru nadahnjujemo da bismo i sami bili ustrajni u teškoćama života i ispovijedanju vjere koja trpi kušnje“, zaključio je biskup Košić čestitavši blagdan Drinskih mučenica.

Na kraju okupljene je pozdravio domaći župnik i rektor bazilike preč. Robert Jakica. Posvjedočio je kako su njegovo svećeničko zvanje, kao i mnoga druga, izmolile upravo sestre iz petrinjskog samostana kćeri Božje Ljubavi.