Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio misu za preminule biskupe, svećenike, redovnike i redovnice

Šibenik (IKA)

Misu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije na Dušni dan, u srijedu 2. studenoga, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas, katedralni župnik don Krešimir Mateša te župni vikar u katedrali don Šime Pleadin.

„Na Dušni dan naše su misli, srce i duša okrenuti sjećanju, uspomenama, zahvalnosti i molitvi za drage nam pokojne. Sjećamo se posebno pokojnih: svećenika don Ćirila Kneževića, fra Mate Gverića, fra Ivana Vidovića, fra Mile Maravića i redovnica koji su ove godine preselili u vječnost. Otiđoše pred nama obilježeni znakom vjere. Oni svoju dionicu ispuniše, mjeru dana koju im je Gospodin povjerio“, kazao je u propovijedi mons. Rogić.

„Prvi dani mjeseca studenog donose veliku svetkovinu Svih svetih, a odmah potom spomendan svih vjernih mrtvih, Dušni dan. Ta dva blagdana pokušavaju nas otrgnuti od naše svakodnevice, od naše površnosti i zaokupljenosti svakodnevnim zemnim stvarima. Žele skrenuti pogled naše duše na ono bitno. Kamo to moj život ide? Koji mu je konačni cilj? Vodi li me moj sadašnji životni put prema sretnom završetku zemaljskog života? Crkva slavi nebrojeno mnoštvo onih koji su spašeni, koji se zauvijek raduju u nebu i njihova sreća više ničim ne može biti ugrožena jer gledaju Lice Božje. Sve svete nazivamo i nebeska Crkva, Crkva proslavljenih u nebu. Zato je to velik i radostan blagdan koji odražava kršćansku uskrsnu nadu, a slavimo ga u crkvama koje su izgrađene na grobljima. Tu vječnu radost molimo Svevišnjeg da je podari i našim dragima koji su preminuli. Molimo se da oni budu među Božjim miljenicima, da im bude oprošteno što su po ljudskoj slabosti zgriješili, a božanski nagrađeno što su god iz ljubavi, dobrote i vjere učinili, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako kršćanin kroči prema vječnosti. „To je naš cilj na kojemu nam svijetli Kristov križ i slavno uskrsnuće, pobjeda života i ljubavi. U tome nas osvješćuju blagdani Svih svetih i Dušni dan. Ulijevaju nam novu nadu i životnu snage. Sjećanje i molitve za naše pokojne bude u nama zahvalnost i ljubav, za dobra koja smo od njih za života primili. I tako već sada biva pobijeđena granica smrti jer nas ljubav Božja veže s pokojnima i po njima s vječnosti. Kao da tim molitvama, pohodu grobljima, zapaljenim svijećama i cvijećem ne samo odajemo počast našim predcima, nego zapravo zalijevamo mislima vječnosti vlastito korijenje, vlastiti bitak. Ljudskih slabosti u nasljedovanju Krista bit će uvijek, zato smo svi potrebni milosrđa Božjega, samo po njemu možemo dostići nebo. To vjerujemo i to molimo za sve pokojne svećenike, biskupe, redovnike i redovnice naše Šibenske biskupije“, poručio je biskup u propovijedi.